Kısa süreli tedavi, kurbağanın kopan bacağını yeniledi
Bilim insanları, doğal olarak uzuvlarını yenileyemeyen yetişkin kurbağalarda bacak büyümesini tetikledi. Bir kurbağaya verilen ilaç sonrası kayıp bacağı yeniden ortaya çıktı.
Şeker hastalığından travmaya kadar çeşitli nedenlerle uzuvlarını kaybeden milyonlarca hasta için doğal rejenerasyon (kopan dokuların yenilenmesi) yoluyla organlarını ve işlevlerini geri kazanma olasılığı halen çok uzakta.
Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Tufts ve Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsündeki bilim insanları, bizi rejeneratif tıp hedefine bir adım daha yaklaştırdı.
KURBAĞANIN UZVU 18 AYDA BÜYÜDÜ
Bilim insanları, beş farklı ilacı kullanarak bir karışım yaptı. Bu karışımı, doğal olarak uzuvlarını yenileyemeyen yetişkin Afrika pençeli kurbağasında (Xenopus laevis) denedi. Kurbağanın sadece 24 saat boyunca maruz kaldığı ilaç, kayıp bir bacağın yeniden büyümesini tetikledi. Bu kısa tedavi, bacağı eski haline getiren 18 aylık bir yeniden büyüme dönemini harekete geçirdi.
İlaç karışımı, sadece 24 saat uygulanmasına rağmen 18 ay sonra uzuv neredeyse tamamen aktif hale geldi. Suda yaşayan kurbağalar yüzebiliyor ve dokunmaya tepki verebiliyordu. Ayrıca birkaç ayak parmağı da büyüdü.
Ekip, aylarca süren bir rejenerasyonu harekete geçiren ilaçlara yalnızca kısa bir süre maruz kalmanın, kurbağaların ve belki de diğer hayvanların harekete geçirilebilecek uyku halindeki rejeneratif yeteneklere sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.
Semenderler, deniz yıldızları, yengeçler ve kertenkeleler de dahil olmak üzere birçok canlı, en azından bazı uzuvlarını tamamen yenileme yeteneğine sahip. İnsanlar ise, yeni doku büyümesiyle yaralarını kapatıyor. Ayrıca karaciğerimizin de yüzde 50'lik bir kayıptan sonra bile yenilenmesi mümkün. Ancak büyük ve yapısal olarak karmaşık bir uzvun (bir kol veya bacak) kaybı, insanlarda veya memelilerde herhangi bir doğal rejenerasyon süreciyle onarılamıyor.