Tgrt Haber

Maçtan önce alınan kafeinin, futbolcular üzerinde şaşırtan etkisi ortaya çıktı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Citylife Capetow
12 Aralık 2023 11:36 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 11:39
Maçtan önce alınan kafeinin, futbolcular üzerinde şaşırtan etkisi ortaya çıktı

Futbolcuların maç öncesi aldığı kafeinin, maç içerisinde nasıl bir etki gösterdiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar dikkat çeken sonuçları açığa çıkardı.

Bir futbol​ müsabakası 90 dakika sürerken, futbolcular enerji alabilmek için maç öncesinde bazı takviyeler alır. Genellikle enerji içeceği yaygın olarak tüketilse de, kafeinin futbolcular üzerinde dikkat çeken bir etkisi ortaya çıktı.

Staffordshire Üniversitesi ve Shiraz Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan araştırma​, maçtan önce kafein​ tüketmenin, pasların doğruluğunu önemli ölçüde artırdığı sonucuna varıldı.

MAÇTAN ÖNCE ALINAN KAFEİN, PAS DOĞRULUĞUNU ARTIRIYOR

Ancak bunun tersi bir etkisi de var; kafeinin karar almayı, bununla birlikte daha fazla pasla daha taktiksel oyunu olumsuz etkileyebileceği de tespit edildi.

Araştırmaya yaşları 16 ile 17 arasında değişen 12 genç futbolcu katıldı. Kafeinin pas doğruluğu ve karar verme üzerindeki etkilerini değerlendirmek için katılımcılardan hem kısa hem de uzun paslar dahil olmak üzere çeşitli pas egzersizlerini tamamlamaları istendi. Ayrıca Loughborough Futbol Geçme Testi'ne tabi tutuldular ve çeşitli oyun senaryolarında karar verme becerilerini değerlendiren bilgisayar görevlerine tabi tutuldular.

Sonuçlar, kafein aldıklarında futbolcuların kısa paslarının plasebo aldıkları zamana göre %1,67, uzun paslarının ise %13,48 daha doğru olduğunu gösterdi. Ancak kafein tükettiklerinde genel karar verme yetenekleri %7,14 azaldı ve Loughborough Futbol Geçme Testi puanları %3,49 daha düşük kaydedildi.

Öte yandan Dr. Staffordshire Üniversitesi'nde oyun teknolojisi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Pooya Soltani, çalışmanın kafeinin problem çözme ve karar verme gibi daha yüksek bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladığını açıkladı. Kısa paslardaki doğruluk çoğu katılımcı için tutarlı kalırken, uzun paslardaki performans kafein tüketiminden sonra dalgalandı. Buna ek olarak, katılımcıların çoğunluğu kafein tükettikten sonra daha düşük karar verme yeteneği ve test geçme performansı gösterdi.

Kaynak: Citylife Capetow
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...