Tgrt Haber

Mark Zuckerberg ağzındaki baklayı çıkardı: İşten çıkarmaların sebebi yapay zeka mı?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Business Insider
17 Şubat 2024 12:43 - Güncelleme : 17 Şubat 2024 12:45
Mark Zuckerberg ağzındaki baklayı çıkardı: İşten çıkarmaların sebebi yapay zeka mı?

Apple'dan Google'a, Snapchat'ten Amazon'a kadar dünya genelindeki pek çok teknoloji şirketinde işten çıkarma dalgası sürerken, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Zuckerberg, işten çıkarmaların sebebine ilişkin görüşünü paylaştı.

Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamalarının da sahibi olan Meta​ Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg​, Morning Brew Daily'nin cuma günü yayınlanan podcast yayınına konuk oldu.

Şirketlerin Kovid-19​ salgını sonrası döneme hâlâ uyum sağlamaya çalıştığını düşündüğünü belirten Zuckerberg, "(Şirketler) her ne kadar acı verici olsa da, 'daha sade' olmanın faydalarını fark ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Pandemi sırasında e-ticaret satışları tavan yapmıştı ve bu da çevrim içi reklamcılıkta büyük kazanımlar sağlamıştı. Ancak insanlar yeniden fiziksel mağazalara döndüğünden dolayı, satışlardaki artış azaldı ve reklam oranları da normal seviyeye indi.

Buna paralel olarak Meta da dahil olmak üzere pek çok şirket, personel alımında "aşırıya kaçtıklarını" fark etti ve bu sebeple de büyük bir işten çıkarma dalgası başlattı.

"İŞTEN ÇIKARMALAR KOVİD İLE İLGİLİ"

Zuckerberg röportajda teknolojideki işten çıkarmaların yapay zeka​ patlamasıyla bir ilgisi olup olmadığı sorulduğunda, "Bunun daha çok şirketlerin Kovid sonrası dönemi yönlendirmeye çalışmasından kaynaklandığını düşünüyorum." dedi.

Zuckerberg şirketlerin çalışan sayısını küçültmek istemelerindeki bir sebebin de, artık daha sade olmanın kendilerine fayda getirebileceğinin farkına varmaları olduğunu belirtti.

Mark Zuckerberg ağzındaki baklayı çıkardı: İşten çıkarmaların sebebi yapay zeka mı? - 1. Resim

"BİZİM İÇİN ÇOK ZORDU"

Zuckerberg Meta'nın geçmişteki işten çıkarmalarından bahsederek, "Açıkçası çok zordu, değer verdiğimiz birçok yetenekli insandan ayrıldık. Fakat bazı yönlerden daha yalın olmak şirketi daha etkili kılıyor." açıklamasında bulundu.

Nitekim Zuckerberg'in bu teorisinin nispeten işe yaradığını söylemek mümkün. Business Insider'in belirttiğine göre Meta, Zuckerberg'in "verimlilik yılı"ndan başlayarak on binlerce personelini işten çıkardığından beri şirketin hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı görülmüştü.

YAPAY ZEKANIN BİR PARMAĞI VAR MI?

Pek çok kişi, teknoloji şirketlerindeki işten çıkarmaların yapay zekanın gelişimiyle bağlantılı olduğunu düşünüyor. Bu düşüncelerini de özellikle yapay zeka teknolojilerinin insanların yapabildiği her işi yapabilecek kıvama geldiği inancıyla destekliyorlar.

Ancak Zuckerberg yapay zekanın denklemin büyük bir parçası olduğunu düşünmediğini söyledi. "En azından bizim açımızdan, yapay zeka bunun için önemli bir etken değildi. 'Yalın bir şirket kurarak elimizden gelenin en iyisini yapalım' duygusu gibiydi." diye de ekledi.

Kaynak: Business Insider
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...