Kıyım sürüyor: İşten çıkarma furyasında son kurban NASA çalışanları oldu
Google'dan Spotify'a, Microsoft'tan Snapchat'e varana kadar birçok şirketin devam ettiği işten çıkarma furyasına NASA da katıldı. Şirket bütçe kesintileri nedeniyle 530 çalışanıyla yolları ayırmak zorunda kaldığını duyurdu.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bütçe belirsizliğini gerekçe göstererek Kaliforniya'da bulunan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) yüzde 8'lik bir daralmaya gidileceğini ve bu kapsamda 530 çalışan ve 40 sözleşmeli personelin işine son verildiğini duyurdu.
NASA internet sitesinden yaptığı açıklamada bu kararı alma sebebinin "daha düşük bir bütçeye uyum sağlamak" olduğunu vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin 2024 yılı için NASA'ya ayıracağı nihai bütçe konusundaki belirsizliğin burada önemli bir etken olduğu belirtiliyor.
JPL Güney California Direktörü ve Misyon Sorumlusu Laurie Leshin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, işten çıkarma kararını "üzücü ancak gerekli" olarak nitelendirdi.
Leshin mesajda, "Elimizde henüz bir ödenek veya MSR bütçe tahsisi konusunda Kongre'den gelecek nihai karar olmasa da, şu anda harcamalarımızı azaltmak için ciddi adımlar atmamız gereken bir durumdayız. Bu da JPL çalışanlarının ve sözleşmeli personelin işten çıkarılmasıyla sonuçlanacak." dedi.
MARS GÖREVİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Bütçe belirsizliği nedeniyle, NASA'nın JPL birimi ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) iş birliğiyle yürütülen Mars Sample Return (MSR) görevinin de geleceği konusunda endişe duyuluyor.
Mars Sample Return (MSR), Mars'tan kaya ve toz örnekleri toplanıp Dünya'ya geri getirilmesi planlanan bir uzay uçuşu görevi. Analiz, uzay aracı sensörlerinin zamandan, bütçeden ve alan kısıtlamalardan uzak tutulduğundan, örnek toplama çok güçlü bir keşif türü olarak biliniyor.