Tgrt Haber

Mars'ta yaşama bir adım daha yaklaşıldı: Gizemli altıgenler neyin habercisi?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com
15 Ağustos 2023 12:57 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 12:58
Mars'ta yaşama bir adım daha yaklaşıldı: Gizemli altıgenler neyin habercisi?

NASA'nın Mars keşif araıc Curiosity, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde altıgen çatlakları tespit etti. Bilim insanlarına göre bu gelişme, Mars'ta yaşam olabileceğine dair en önemli kaynaklardan bir tanesi.

Yapılan araştırmalara göre Mars​'ın yüzeyi bugün soğuk ve kuru olsa da, geçmişte sular altında olduğuna dair kanıtlar her geçen gün artıyor. Son bir çalışma, Mars'ın milyonlarca yıl boyunca ıslak ve kuru dönemler geçirdiğini ve bu dönemlerin, Kızıl Gezegen'de yaşama dair izlere işaret edebileceğini öne sürüyor.

Uzun yıllardır bilim insanları, "su varsa yaşam​ da olabilir" olasılığından yola çıkarak, Mars'ın yüzeyinin eskiden nehirler, akarsular, göletler ve hatta belki de denizlerle kaplı olduğuna dair kanıt arıyorlar. Mars'ta altıgen çatlaklı kayaların tespit edilmesiyle bu konuda önemli bir yol daha kat edildi.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden araştırmacı William Rapin ve ekibi, NASA'nın Curiosity​ keşif aracı sayesinde, Mars'ın eskiden sık sık ıslak ve kuru dönemler yaşadığını ortaya koyan kanıtlar buldu. Rapin, "Artık ilk kez yaşamın doğuşuna uygun zaman dilimlerine dair izlere sahibiz" dedi.

"DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİĞİMİZ BİR ŞEYDİ"

Araştırmacılar, Curiosity'nin 2012 yılında iniş yaptığı Gale Krateri'ndeki 3.6 milyar yıl öncesine ait kayaları inceledi. Normalde bu tür kayalarda çamur çatlaklar görülürken, bu kez altıgen şekilli çatlaklar bulundu. Rapin, "Bu, Mars'ta daha önce görmediğimiz bir kaya türüydü ve bize gerçekten heyecan verdi" dedi.

Kızıl Gezegen'in düzenli aralıklarla mevsimel olarak ıslak ve kuru dönemler geçirdiğine işaret ettiği belirtilen bu altıgen çatlakların, eski bir göl yatağından gelen çamur çatlaklarının fosilleşmiş hali gibi göründüğü ifade edildi. Araştırmacılar, bu dönemin milyonlarca yıl boyunca devam etmiş olabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte de, Curiosity'nin bu formasyonda sülfat tuzları keşfettiği de belirtildi. Bu bulgu, Mars'ın farklı bölgelerinde aynı zamana ait kimyasal izleri arayarak geçmiş iklim ve ortam koşullarını daha iyi anlama şansı sunuyor.

Rapin açıklamasında, "Şimdi, Mars'ın başka bölgelerine, aynı zamandan bu kimyasal izlere sahip bölgelere bakarak bu iklimlerin ve ortamların işaretlerini bulabiliriz. Şu ana kadarki çalışmalar hep "Mars'ta yaşam var mı?" sorusu üzerine odaklanıyordu, artık Mars'ta yaşamın nasıl ortaya çıktığını araştırmaya başlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları bulgularını Nature dergisinin 9 Ağustos'ta yayımlanan bir makalesinde paylaştı.

Kaynak: Space.com

Derleyen: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Space.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...