Tgrt Haber

Meta'dan çeviri odaklı yapay zeka modeli: Dil bariyerini ortadan kaldıracak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Meta Newsroom
22 Ağustos 2023 20:03 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 20:05
Meta'dan çeviri odaklı yapay zeka modeli: Dil bariyerini ortadan kaldıracak

Meta, 100 dilde konuşmadan metne, metinden sese, konuşmadan sese ve metinden metne çeviri yapabilen çok modlu yapay zeka dil modeli olan Seamless M4T aracını tanıttı.

Sosyal medya devi Facebook'un ana şirketi Meta​, dil çevirisi konusunda devrim niteliği taşıyan bir yapay zeka​ destekli çeviri motorunu tanıttı. Yeni çeviri motoru olan "Seamless M4T", metin ve konuşma üzerinden daha önce hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde dil çevirisi yapabildiği belirtildi.

Yapay zeka, dil çevirisi alanında etkili bir rol oynuyor ve Meta'nın en son çıkardığı motor, konuşulan kelimeleri bir dilden diğerine çevirirken arka planda önce metne çevirme işlemine gerek kalmadan bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Yaşanan bu gelişme, dil çevirisi alanında devrim niteliğinde bir adım olarak kabul ediliyor.

Seamless M4T çeviri motorunun detaylarına gelince, Meta'nın çalışmalarının temelinde inşa edildiği vurgulanan bu motor, araştırmacılar ile geliştiricilere, Meta'nın çalışmalarını temel alarak daha da ileriye taşıma olanağı sunan Creative Commons lisansı altında piyasaya sürüldü.

Meta'dan çeviri odaklı yapay zeka modeli: Dil bariyerini ortadan kaldıracak

Yapay zeka çeviri motorunun sunduğu özelliklere bakacak olursak:

  • 100 farklı dil için konuşma tanıma desteği sağlıyor.
  • Yaklaşık 100 giriş ve çıkış dili için konuşmadan metne çeviri yapabiliyor.
  • Konuşmadan konuşmaya çeviri işlevi, yaklaşık 100 giriş dili ve 36 çıkış dili destekliyor.
  • Metinden metne çeviri, 100 farklı dilde çalışabiliyor.
  • Metinden konuşmaya çeviri, yaklaşık 100 giriş dili ve 35 çıkış dili desteği sunuyor.

INSTAGRAM VE WHATSAPP'A GELİYOR

Meta'dan Paco Guzmán, Seamless M4T çeviri motorunun sonuç üretmek için ara modellere dayanma ihtiyacını ortan kaldırarak, kullanıcılarına daha hızlı ve etkili bir çeviri deneyimi sunacağını belirtti.

Yapılan açıklamalara göre sistem şu anda yalnızca geliştiriciler için yayınlandı. Standart kullanıcıların erişimine ne zaman açılacağı ise henüz bilinmiyor fakat Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Seamless M4T'ü çok yakında Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger ve Threads platformlarına entegre edeceklerini duyurdu.

Kaynak: Meta Newsroom
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...