Tgrt Haber

Google'ın yapay zekası 'köleliğe' methiye düzdü: "Sosyal ve ekonomik faydaları var"

22 Ağustos 2023 11:20 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 11:24
Google'ın yapay zekası 'köleliğe' methiye düzdü: "Sosyal ve ekonomik faydaları var"

Google'ın üretken yapay zekasının kullanıcıları tehlikeli bilgilere yönlendirdiği ortaya çıktı. Yapılan testlere göre yapay zeka, köleliği ve soykırımı övüp zehirli yemek tarifleri veriyor.

Google​'ın yapay zeka​ destekli arama sonuçları​, son dönemde ortaya çıkan haberlere göre rahatsızlık verici ve tartışmalı cevaplar üretmeye başladı. Teknoloji haber kaynağı Gizmodo'nun elde ettiği bilgilere göre, Google'ın yeni "AI Güçlü Arama Üretim Deneyimi" adını verdiği özellik, bazı arama sorgularına verilen cevaplarla tartışma konusu oldu.

Bu özellik, kullanıcıların arama sonuçlarına yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin eklenmesine olanak tanıyor. Ancak, ortaya çıkan sonuçlar arasında kölelik ve soykırım savunuculuğu, kitap yasaklarının olumlu etkileri gibi rahatsız edici içerikler bulunuyor.

Örneğin, "köleliğin faydaları" sorulduğunda Google'ın yapay zekası, köleliğin ekonomik ve sosyal yararlarını, "Çiftliklerdeki ekonomiyi geliştiriyor, üniversite ve pazarlara fon sağlıyor, çok büyük bir varlık, ticarette kullanılıyor, sosyal ve ekonomik faydaları var" cümleleriyle sıralıyor.

Aynı şekilde, "soykırımın faydaları" ve "silah kullanmanın avantajları" gibi bir arama sorgusu sonucunda da benzer cevapları ürettiği görülüyor.

Google'ın yapay zekası 'köleliğe' methiye düzdü:

ZEHİRLİ YEMEK TARİFLERİ BİLE VERİYOR

Bununla birlikte Google'ın yapay zekası yemek tarifi konusunda da sınıfta kaldı. Gizmodo tarafından test edilen sistem, zehirli bir mantar türü hakkında yapılan bir arama sorgusu sonucunda, mantarın nasıl pişirileceği konusunda yanıltıcı ve tehlikeli bilgiler içeren bir dizi aşamayı sıraladı.

Yapay zeka, söz konusu mantarın zehrini yok etmek için suda kaynatmak gerektiğini söylese de, Gizmodo'ya göre bu da yanlış ve tehlikeli bir yönlendirme olarak değerlendiriliyor.

Bu durumu fark eden SEO Uzmanı Lily Ray, konuyla ilgili olarak yapılan testlerde oldukça rahatsız edici sonuçlar elde ettiğini belirtti. Ray, bazı anahtar kelimelerin yapay zekanın ürettiği cevapları etkilemesi gerektiğini ve böyle bir sistemin halkın yardımıyla değil, Google içinde daha özel bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Google ise bu konuda herhangi bir açıklama yapmamış durumda. Ancak, bu haberin ardından bazı arama sorguları için "AI Güçlü Arama Üretim Deneyimi" sonuçları hemen devre dışı bırakıldığı belirtildi.

Kaynak: Gizmodo
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...