Tgrt Haber

NASA duyurdu: Tüm bilimsel çalışmalar askıya alındı... Hubble Teleskobu'nda beklenmedik arıza

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com
30 Kasım 2023 20:46 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 20:55
NASA duyurdu: Tüm bilimsel çalışmalar askıya alındı... Hubble Teleskobu'nda beklenmedik arıza

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun, yaşanan bir jiroskop arızası nedeniyle güvenli moda girdiğini ve sorun çözülene kadar bilimsel operasyonlarının askıya alındığını açıkladı.

Dünya'nın derin uzayı keşfetmedeki önemli araçlarından Hubble Uzay Teleskobu​ teknik sorunlarla cebelleşiyor. Amerika'nın uzay kurumu NASA​, Hubble'nin 23 Kasım'da otomatik olarak güvenli moda girdiğini ve bu tarihten beri üçüncü kez benzer bir durumun yaşandığını doğruladı.

NASA'dan yapılan açıklamada, teleskobun sağlığına bir zarar gelmediği, yetkililerin sorunu çözmek için çalıştıkları ve Hubble yeniden eski haline dönene kadar bilimsel operasyonlarına ara verildiği belirtildi.

JİROSKOP ARIZASI YAŞANDI

Kesintinin, Hubble'nin jiroskoplarında yaşanan sorunlar nedeniyle olduğu açıklandı. Jiroskop, teleskobun istenilen yönde olup olmadığını belirlemeyi sağlıyor. Hubble Uzay Teleskobu'nun jiroskopları, gözlemevinin dönme hızlarını ölçerek yönlendirme okumalarını elde etmek için kullanılıyor.

Space.com'un haberine göre 2009'da gerçekleşen son uzay mekiği bakım görevinde, altı yeni jiroskop Hubble'ye takıldı, ancak şu anda sadece üçü çalışır durumda.

NASA, sorunun bu üç jiroskoptan birinde yaşandığını açıkladı. Sorunlu jiroskopun sürekli olarak hatalı ölçümler verdiğini ve bu nedenle Hubble'nin güvenli moda girmesine sebebiyet verdiğini kaydetti.

Gözlemevi, 2018 yılında da benzer bir durumla karşılaşmış ve o zaman da güvenli moda girmişti. Ancak, Hubble'nin bakımını üstlenen ekip, sorunu çözerek teleskopu tekrar çalışır hale getirmişti.

NASA, Hubble'nin şu anda güvenli modda olmasına rağmen, teleskopun kalan üç jiroskopunun tamamını kullanmasa bile işlev görebileceğini belirtiyor. Bilim insanları, teleskobu en kısa sürede tekrar gözlemlere başlatmak için çözüm üzerinde çalışıyor.

Hubble Uzay Teleskobu, 1990 yılında fırlatıldığından beri derin uzayın keşfinde önemli bir rol oynadı. NASA, 33'üncü yılını geride bırakan teleskobun fişini çekmeyi düşünmüyor.

Kaynak: Space.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...