Tgrt Haber

Polise telefon kameralarına ve mikrofonlarına erişim yetkisi! Fransa tartışmalı yasayı onayladı

07 Temmuz 2023 12:53 - Güncelleme : 07 Temmuz 2023 12:56
Polise telefon kameralarına ve mikrofonlarına erişim yetkisi! Fransa tartışmalı yasayı onayladı

Fransa Ulusal Meclisi, kolluk kuvvetlerine suçluların telefon kameralarına ve mikrofonlarına uzaktan erişme yetkisi veren bir tasarıyı onayladı.

Fransa​'daki protestolar​ devam ederken, Fransa Ulusal Meclisi'ndeki milletvekilleri, polisin telefonlarda ve diğer cihazlarda kameraları, mikrofonları ve GPS konum sistemlerini uzaktan etkinleştirerek şüphelileri gözetlemesini sağlayan tasarıyı kabul etti.

Le Monde'nin haberine göre, "Adalet Yasası" olarak da bilinen ve kolluk kuvvetlerine geniş yetki veren düzenleme, terör ve organize suç gibi olaylara karışan suçluların tespitini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bazı aktivistler ve siyasetçiler ise yetkilerin kötüye kullanımından endişe duyduklarını belirterek yasayı eleştiriyor.

SUÇLULARIN TELEFONUNDAN GİZLİCE GÖRÜNTÜ ALABİLECEK

Tasarının 3. maddesine göre, terör ve organize suç gibi durumlarda polis ve jandarma, zanlıların cep telefonlarından ve diğer dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı ile konum bilgisini "uzaktan" alabilecek.

Sivil özgürlük savunucuları alarma geçti. Dijital haklar grubu La Quadrature du Net yetkilerin kötüye kullanılabileceğine dikkati çekerek, tasarıdaki "ciddi suç" tanımının tam olarak net olmadığını belirtti. Grup, Fransız Hükümeti'nin bu yetkileri, aktivistleri ve "ciddi tehdit olmayan diğer grupları" baskılamak amacıyla kullanacağından endişe duyduklarını ifade etti.

Açıklamada "Dijital araçların hayatımızdaki artan yeri göz önüne alındığında, farkında olmadan polis yardımcılarına dönüştürülmelerini kabul etmek, toplumlarımızda ciddi bir sorundur" denildi.

HAKİM KARARIYLA UYGULANACAK

Öte yandan polis bir suçluyu izleme konusunda serbest olmayacak. Kolluk kuvvetlerine şüpheli kişilerin dijital cihazlarına uzaktan müdahale imkanı tanıyan maddeler, hakim kararıyla uygulanabilecek. Fakat bu yetkiler gazetecilere, avukatlara ve "diğer hassas mesleklere" karşı kullanılamayacak.

Ayrıca tedbirler sadece ciddi suçlarla sınırlı olacak. Örneğin konum bilgisini alma yetkisi, sadece 5 yıl hapis cezasına çarptırılan suçlular için kullanılabilecek.

'ORWELL' BENZETMESİ

Fransa Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, bu yetkilerin yalnızca belirli davalar için kullanılacağını söyledi. Moretti, George Orwell'in 1984 kitabındaki "Gözetim Toplumu"na benzetilmenin de doğru olmadığını kaydetti.

Kaynak: Gizmodo, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: Gizmodo
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...