Tgrt Haber

Rusya'nın 'gizli' teknolojili 6. nesil savaş uçağı geliyor: Uzay yeteneklerine sahip

15 Ağustos 2023 23:25 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 23:30
Rusya'nın 'gizli' teknolojili 6. nesil savaş uçağı geliyor: Uzay yeteneklerine sahip

Uzay için çeşitli yeteneklere sahip, hipersonik hızlara ulaşabileceği söylenen Rusya'nın 6. nesil savaş uçağı MiG-41'in bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştireceği belirtiliyor. Rusya'nın gizlilik teknolojisi barındıran MiG-41'i insansız mod özelliğine sahip.

Rusya’nın Uzay​ yeteneklerine sahip 6. nesil Rus MiG-41 önleme uçağının bu yıl uçacağı bekleniyor. Rus medya kuruluşu OverCloser geçtiğimiz günlerde özellikleriyle çığır açacağı düşünülen savaş uçağının hizmete alınmak üzere olduğunu ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde Rus Hava Kuvvetleri saflarına katılmasının beklendiğini bildirdi. 

Rus gazetecilere göre MiG-41 önleme uçağı sınıfında benzersiz. OverCloser, MiG-41'in MiG-31’lerin yerini alması için zamanının geldiğini belirtiyor.

MiG-31 yakın uzaydaki nesneleri bile hedefleyebilir, balistik ve seyir füzelerini önleyebilir. MiG-31K varyantı, havadan fırlatılan ilk hipersonik füzeyi barındırıyor. MiG-31'in olağanüstü performansına rağmen, yeni bir uzun menzilli önleyici ihtiyacı uzun zaman önce fark edilmişti.

ABD İLE ANLAŞMAZLIK

İlk kapsamlı modernizasyon girişimi, 1993 yılında ortaya çıkan MiG-31M idi. Ancak “finansal zorluklar” nedeniyle üretime geçemedi. Perde arkasında ise Rusya​ konusunda tereddüt yaşayan ABD iş ortaklarının baskı uygulaması olarak düşünülüyor.

Mevcut MiG-31'ler, MiG-31BM'ye yükseltiliyor. Yeni radar ve elektronik geliştirmeleri, yeni füzeleri ve silah kontrol sistemlerini içeren yükseltme yapılıyor. Ancak Foxhound'lar toplu olarak hizmet dışı bırakılmayla karşı karşıya kalacak. Bunun nedeni, üretim kaynaklarının önümüzdeki on yılda tükenecek beklentisi…

Bu durum, en katı gizlilik altında geliştirilen PAK DP programının başlatılmasına yol açtı. 2019'da araştırma aşaması tamamlandı ve 2021'e kadar, başlangıçta 2025'te uçması ve 2028'de seri üretime girmesi planlanan bir prototip geliştirildi.

MiG-41'İN ORTAYA ÇIKIŞI

Bu yeni geliştirmenin teknik özellikleri açıklanmazken, MiG-41'in süpersonik yüksek irtifa keşif uçağı hızına yetişebileceği tahmin ediliyor. Bu ayırt edici özellik, uçak tipinin Amerikan ve Çin muadillerine de dahil edilmektedir. 

Rus raporları, MiG-41'in yakın uzay koşullarında çalışacağını ve Mach 3'ü aşan hızlara ulaşacağını öne sürüyor. Uçağın uyduları alçak yörüngelere fırlatma, hipersonik füzeleri önleme ve diğer çeşitli becerileri gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğu söyleniyor. Bu cesur iddialar, ABD'nin MiG-41'i  "fantezi" olarak adlandırmasına yol açtı. MiG-41'i kesin olarak bir hayal ürünü veya bir blöf olarak sınıflandırmak için erken olsa da, Rus PAK DP projesinde önemli ilerleme var gibi görünüyor. 

HİPERSONİK HIZ

Uçağın geliştiricileri, MiG-41'in Mach 4 ila 4.5 arasında değişen, hipersonik hızlara ulaşacağını iddia ediyor. Uydu fırlatma fikri özellikle çığır açıcı değil ancak tasarımcılar uçağın uydusavar füzeleri barındırma kapasitesini açıkça tartışmaya başladı.

Rusya'nın 6. nesil savaş uçağı geliyor

MiG-41, 5++ ve potansiyel olarak 6. nesil uçaklara ait olarak sınıflandırılmıştır. Aviyonikleri yalnızca insanlı uçuşlar için tasarlanmamıştır. Bir insanın 9 g'a kadar aşırı yüklere dayanması gerekmediği göz önüne alındığında, insansız operasyon için hazırlık yapılmıştır.

MiG-41 ÖZELLİKLERİ

6. nesilde, uçağın sahip olduğu genel özellikler şu şekilde:

•    Geliştirilmiş gizlilik teknolojisi sayesinde nihai gizlilik
•    Diğer uçak ve kara kuvvetleriyle yüksek entegrasyona sahip ağ oluşturma yetenekleri
•    Herhangi bir hızda uçuş verimliliği
•    İnsansız mod olasılığı
•    Birden fazla hedefin artan tespit ve takip aralığı
•    Lazer silahlar

Kaynak: bulgarianmilitary

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nihat18 Ağustos 2023 23:37

Adamların doğru düzgün arsa radarı yok 5. Nesil uçakları bile palavra kaldı ki 6. Nesil ufak atsınlar biraz

Atma putin17 Ağustos 2023 13:03

Önce su 57 yi tam 5nci nesil yapsın tamamen propaganda amacı

Özgür 16 Ağustos 2023 17:50

En fazla ne kadar abartarak haber yapıcaksisinz.

Serhat16 Ağustos 2023 09:00

Çarpıtmadan yaptığınız adil ve detaylı haber için sizi tebrik ediyorum. Emeği geçen arkadaşların ellerine sağlık..

Galler 16 Ağustos 2023 08:25

Yorumsuz

İnanan 16 Ağustos 2023 07:34

Mig 41 normalde 90 ların projesi. Ruslar o zaman ki projeye şimdi ki teknolojiyi koyup piyasaya sürecekler.

Sonraki Haber Yükleniyor...