Tgrt Haber

Samanyolu Galaksisi'nde ilginç keşif: "Evrenin en büyük aynası!.."

11 Temmuz 2023 16:43 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 17:10
Samanyolu Galaksisi'nde ilginç keşif: "Evrenin en büyük aynası!.."

Samanyolu Galaksisi'nde ilginç bir ötegezegen keşfedildi. Bu gök cismini ilginç kılan ise üstüne gelen ışığın yüzde 80'ini yansıtması ve dev bir ayna işlevi görmesi.

Astronomi dünyasını heyecanlandıran yeni bir keşfe imza atıldı. Bilim insanları Dünya​'dan yaklaşık 264 ışık yılı uzaklıkta yeni bir ötegezeni kayda aldı.   LTT9779b adı verilen ötegezegenin Güneş​ benzeri bir yıldızın yörüngesindeki turunu 19 saatte tamamladığını açıklandı.

Avrupa Uzay Ajansının CHEOPS Teleskobu'nun elde ettiği görüntülere göre ötegezegenin çapı Dünya'dan yaklaşık 4,7 kat büyük ve yıldızının çevresinde, Merkür'ün Güneş'e mesafesinden daha yakın bir yörüngede dönüyor. Bunun yanında yörüngesindeki yıldıza sadece bir yüzü baktığı için ötegezegenin bir tarafında sürekli gündüz diğer tarafında ise sürekli gece yaşanıyor. Ancak bu gök cismini daha da ilginç kılan inanılmaz yansıtıcılık özelliği!

VENÜS'TEN DAHA PARLAK

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, LTT9779b'nin titanyum ve silikatlardan oluşan metalik bulutlarla çevrili olduğunun düşünüldüğü ve bu sebeple gelen ışığın yaklaşık yüzde 80'ini yansıttığı, bunun da ötegezegeni "evrenin en yansıtıcı doğal nesnesi" yaptığı kaydedildi.

Karşılaştırma açısından, Dünya'dan görülebilen gökyüzündeki en parlak nesne olan Venüs'ün, gelen ışığın yaklaşık yüzde 75'ini, Dünya'nın ise yaklaşık yüzde 30'unu yansıttığı belirtildi. LTT9779b'nin yüzeyinin, yıldızından gelen yoğun radyasyon nedeniyle erimiş lavdan bile daha yüksek olan 1800 derece sıcaklıkta olduğu ifade edildi.

LTT9779b adı verilen ötegezegen Dünya'dan yaklaşık 264 ışık yılı uzaklıkta ve güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki turunu 19 saatte tamamlıyor.

Fransa'daki Côte d'Azur Gözlemevi'nden astronom Prof. Dr. Vivien Parmentier, LTT9779b'nin yıldızına bu kadar yakın olmasına rağmen bir atmosferi olduğu düşünüldüğünde "var olmaması gereken bir gezegen" olduğunu belirterek "Süper yansıtıcı bulut örtüsü muhtemelen gezegenin çok fazla ısınmasını ve atmosferinin yok olmasını önlüyor." dedi.

Parmentier, atmosferlerini tutacak kadar büyük olan bu sıcaklıktaki diğer tüm gezegenlerde sıcaklık yüzünden bulut görülmediğini ve bu nedenle kömür gibi karanlık olduklarını, LTT9779b'nin bu açıdan da benzersiz bir örnek olduğunu sözlerine ekledi.

TİTANYUM YAĞMURLARI YAĞIYOR

Araştırmanın yazarlarından Prof. Dr. James Jenkins ise "LTT9779b uzaydaki dev bir ayna. Gezegendeki bulutların damlacıklar halinde yoğunlaşabileceğini ve atmosferin bazı bölgelerine titanyum yağmuru yağabileceğini düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

Araştırma, Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...