Tgrt Haber

Sanal gerçeklikte 'Reels' dönemi: Instagram'dan yeni adım

09 Haziran 2023 14:45 - Güncelleme : 09 Haziran 2023 14:45
Sanal gerçeklikte 'Reels' dönemi: Instagram'dan yeni adım

Meta, Instagram ve Facebook'ta sunduğu Reels özelliğini 'Meta Quest' serisi sanal gerçeklik gözlüklerine getiriyor. Yeni güncelleme yakında kullanıma sunulacak.

Meta'nın (eski adıyla Facebook) sanal gerçeklik​ gözlükleriyle oyun oynamaktan dizi-film izlemeye, sosyal medyada gezinmeye ve hatta WhatsApp'la mesajlaşmaya kadar birçok işlem yapılabiliyor. Meta Quest platformu için test edilen son güncellemeyle artık Reels​ videoları da VR'da oynatılabilecek.

Meta, Reels özelliğini iki sene önce TikTok'a rakip olarak Instagram​'da piyasaya sürdü. Daha sonra Facebook'un mobil uygulamasında ve web sitesinde de kullanıma sundu. 90 saniyeye kadar video paylaşılabilen ve kullanıcılara remiksleme gibi işlevler sağlayan Reels platformunun son durağı ise 'Quest' oluyor.

MARK ZUCKERBERG​ PAYLAŞTI

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Reels videolarının Meta Quest gözlüklerinde nasıl görüneceğini anlamamızı sağladı.

Sanal gerçeklik odasındayken tıpkı diğer VR uygulamalarında olduğu gibi, Reels videoları da sanal arka plan üzerinde açılacak. Zuckerberg'in paylaştığı videoya bakıldığında, Reels'ların Instagram uygulaması içinde değil de bağımsız bir pencerede açıldığı gözüküyor.

Sanal gerçeklikte 'Reels' dönemi: Instagram'dan yeni adım

Bu durum, Meta'nın Quest'e özel bağımsız bir Reels uygulaması geliştirmiş olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor. Ancak öte taraftan, söz konusu videonun sadece bir demo olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani mobil cihazlarda olduğu gibi gözlükte de Reels videoları Instagram uygulamasıyla açılabilir.

Her iki durumda da Instagram Reels'ta paylaşılan videolar artık sanal gerçeklik deneyimiyle birlikte izlenebilir hale gelecek. Meta'nın, sahibi olduğu bütün uygulamaları birbirine bağlama stratejisini yıllardır uyguladığını göz önünde bulundurduğumuzda, son Quest güncellemesinin mantıklı olduğu söylenebilir.

APPLE VİSİON PRO'YU ELEŞTİRDİ

Öte yandan Mark Zuckerberg, Apple'ın ilk Artırılmış Gerçeklik (AR) tabanlı gözlüğü olan Vision Pro'yu eleştirdi.

Meta Quest'in sosyalleşme odaklı bir gözlük olduğuna dikkat çeken Zuckerberg, Vision Pro'nun tanıtımı esnasında sadece kanepede oturan bir kişiye yer verildiğini hatırlatarak "bilgisayar dünyasının geleceğinin vizyonu olabilir ama istediğim şey bu değil. Buna nasıl yaklaştığımız konusunda gerçek bir felsefi fark var" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Engadget

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...