Tgrt Haber

Seçerken iki kere düşünün! İşte en fazla yapay zeka riski altında olan meslekler

12 Temmuz 2023 10:55 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 10:56
Seçerken iki kere düşünün! İşte en fazla yapay zeka riski altında olan meslekler

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), yeni raporunda, yapay zeka riski altında olan meslekleri açıkladı. İstihdamın yaklaşık yüzde 27'sini kapsayan meslekleri yüksek otomasyon riski altında olduğu belirtildi.

OECD​, son raporunda "Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası" başlığı altında önemli bir analiz yayımladı. Şirketlerin yapay zekayı kullanma oranının düşük seviyede olmasına rağmen, hızlı teknolojik ilerlemenin, düşen maliyetlerin ve yapay zeka​ becerisine sahip çalışanlardaki artışın OECD ülkelerini bir "yapay zeka devrimi" eşiğine getirebileceği belirtildi.

AA'nın haberine göre, raporda yapay zekanın etkileri değerlendirilirken, istihdamın yaklaşık yüzde 27'sini kapsayan mesleklerin en yüksek otomasyon riskine tabi olduğu ortaya koyuldu.

İNŞAAT, ÇİFTÇİLİK, BALIKÇILIK RİSK ALTINDA

İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi düşük ve orta vasıflı işlerin en riskli meslekler olduğu belirtilirken, yüksek beceri gerektiren mesleklerin ise en azından otomasyon riski altında olduğu ifade edildi.

Raporda, şu ana kadar yapay zekayı kullanan şirketlerin istihdamı olumsuz etkilediğine dair çok az kanıt bulunduğunun tespit edildiği, ayrıca işçiler ve işverenlerin yapay zekanın sıkıcı ve tehlikeli görevleri azaltabileceği ve bunun da daha fazla işçi bağlılığı ve fiziksel güvenlik sağlayabileceği kaydedildi.

Aynı zamanda rapor, çalışanların yaklaşık olarak üçte ikisinin gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişe duyduğuna dikkat çekiyor. Çalışanlar, yapay zeka nedeniyle kendi sektörlerindeki ücretlerin düşeceği konusunda da endişe duyuyor.

Seçerken iki kere düşünün! İşte en fazla yapay zeka riski altında olan meslekler

Raporda, hükümetlerin işverenlere daha fazla eğitim imkanı sağlama, yapay zeka becerilerini eğitim sistemine entegre etme ve yapay zeka ile çalışanların çeşitliliğini destekleme konusunda teşvik etmesi gerektiğinin altı çizildi.

Öte yandan raporda, küresel ekonominin 2021'den bu yana önemli ölçüde yavaşlamasına rağmen, OECD iş gücü piyasalarının sıkı kalmaya devam ettiği ifade edildi. İstihdamın Kovid-19 krizinden bu yana tamamen toparlandığı ve işsizlik oranının 1970'lerin başından bu yana en düşük seviyede olduğu bildirildi.

Raporda, nominal saatlik ücretlerin arttığı, ancak enflasyona ayak uyduramadığı vurgulanırken, bu durumun neredeyse tüm OECD ülkelerinde reel ücretlerin düşmesine yol açtığı aktarıldı.

Yapay zekanın iş gücü piyasasına etkisiyle ilgili olarak raporda belirtilen bulgular ve öneriler, gelecekteki ekonomik ve istihdam​ politikalarının şekillendirilmesinde önemli bir rol oynayacak. İşverenlerin ve hükümetlerin yapay zeka teknolojilerini kullanarak çalışanların yeteneklerini geliştirmeye odaklanmaları ve iş gücünde çeşitliliği desteklemeleri büyük önem taşıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...