Twitter (X) para kazanma kuralları neler? Türkiye'deki kullanıcıları ilgilendiren 'vergi' detayına dikkat...
X (eski adıyla Twitter) içerik üreticileri başlattığı para kazanma programıyla, reklam gelirlerinden kullanıcılara pay vermeye başladı. Peki Twitter para kazanma kuralları neler? X gelirlerinin vergisi nasıl ödenir? İşte detaylar...
Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformu, reklam gelirlerinin bir kısmını içerik üreticilerine dağıtacağını açıklamasının ardınan onlarca kullanıcı ilk ödemesini almaya başlamıştı.
Reklam Geliri Paylaşım Programı'na katılım sağlayabilmek için her şeyden önce, eskiden Twitter Blue adıyla hizmet veren, ancak Twitter'ın ismini değiştirmesinden sonra X Premium olan abonelik hizmetini satın almanız gerekiyor. Bunun yanı sıra son 3 ay içerisinde toplam 3 milyon görüntülenme sayısına ulaşmanız ve en az 500 takipçiye sahip olmanız gerekiyor.
Pek çok Twitter kullanıcısı, platformdan nasıl para kazanabileceklerini düşünüp bir strateji çizerken, platformun kullanıcılara ödemeyi nasıl yapacağını da araştırıyor. Aynı zamanda, Türkiye'de yaşayan içerik üreticilerini yakından ilgilendiren önemli bir ayrıntı da bulunuyor. Zira X platformundan para kazanayım derken istemeden vergi kaçakçısı durumuna düşebilirsiniz.
X (TWİTTER), TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILARA ÖDEMEYİ NASIL YAPACAK?
Türkiye Gazetesi'nin derlediği bilgiye göre, Türkiye’deki kullanıcıların X üzerinden para kazanması için bir Stripe hesabına sahip olması gerekiyor. Stripe, merkezi ABD'nin San Francisco kentinde bulunan bir finansal hizmet şirketidir ve henüz Türkiye'de resmi hizmet vermemektedir.
Platform, web geliştiricilerin internet siteleri, uygulamalarında yer alan ödeme sistemlerinde entegre bir şekilde kullanabilmesi amacıyla API altyapısı sağlayarak işyerlerinin internet üzerinden ödeme alabilmesini sağlıyor. Ancak Türkiye'de kanuni olarak hizmet vermediği için son günlerde X platformundan para kazanmak isteyen Türk vatandaşları ne yapacaklarını araştırıyor.
Yazılım Geliştirme Uzmanı Sezer İltekin bu konuda bir adım atarak, X hesabı üzerinden Stripe destek ekibine ulaştı. İlk başta uzun bir paylaşım yapan İltekin, şöyle dedi:
"Twitter’dan Türkiye’deki banka hesabına ödeme almak isteyenler için KÖTÜ HABER az önce geldi. Bundan iki gün önce Stripe Express’e direkt Twitter uygulaması üzerinden ve Türkiye adresiyle kayıt olup Twitter’dan ödeme almak için yurt dışında şirket kurmak zorunda olmayabileceğimizi söylemiştim. O paylaşıma gelen 'yakında hesabınız kapanır' minvalindeki yorumlardan sonra hem Stripe’a hem de Twitter’a bir mesaj gönderdim ve konuya açıklık getirmelerini istedim. Az önce Twitter’dan cevap geldi. Direkt soruma verilmiş bir cevaptan çok Twitter gelir paylaşım modelini anlatan bir cevap olsa da içinde bizi ilgilendiren şöyle bir kısım var:
'Creator Ads Revenue Sharing will only be available in all the countries where Stripe supports payouts.' Yani, Gelir Paylaşım Programı'nın sadece Stripe’ın ödeme yapmayı desteklediği ülkelerde kullanılabileceğini söylüyor. Bu durumda her halükarda yurt dışında şirket kurmak ve bu şirket üzerine bir Stripe hesabı açmak gerekecek gibi görünüyor. Madem öyle bu adamlar nasıl oldu da ülke olarak Türkiye seçmemize izin verdi? Bunun cevabını da Stripe’tan bekliyorum."
STRİPE'A 'SİTEM' ETTİLER
Daha sonra Stripe destek ekibiyle iletişime geçen Sezer İltekin, takipçilerine ve içerik üreticisi olarak X üzerinden para kazanmak isteyenlere 'iyi haberi' duyurdu.
İşte İltekin'in Stripe'e ilettiği mesaj ve gelen açıklama:
İltekin: "Türk vatandaşları adına Stripe'a açık mektup. Stripe Express, Twitter üzerinden hesap oluştururken Türkiye'de ikamet eden bireyler için beklendiği gibi çalışıyor ancak insanlar birkaç ödeme aldıktan sonra hesaplarının kapatıldığını bildiriyor. Bu hizmet, Swift sistemi üzerinden kişisel bir banka hesabına havale yapılmasına yönelik ve alınan ödemeler, Türkiye'de vergileri ödenerek ilk seferde amaçlandığı gibi çalışıyor. Ancak görünen o ki Stripe, Türk banka hesaplarına bir veya birkaç defa ödeme alan hesapları kapatıyor. Bu sistem (Swift üzerinden para transferi) çalışıyorsa neden hesap kapatıyorsunuz? Türkiye'de geleneksel Stripe desteklenmiyor diye Türk vatandaşlarını mı cezalandırıyorsunuz? Sadece Twitter üzerinden ödeme almak için başka bir ülkede şirket kurmak istemiyoruz. Lütfen bu konu hakkında açıklama yapınız. Teşekkürler."
https://twitter.com/sezeriltekin/status/1690962886758166528
"Resmi belgelerinizde, platformların yalnızca Stripe tarafından desteklenen ülkelerde hesap oluşturabileceğinden bahsediliyor. Verdiğiniz link üzerinden ulaştığım sayfayı kontrol ettiğimde Türkiye'nin bu ülkeler arasında yer almadığını fark ettim. Türkiye'deki milyonlarca aktif internet kullanıcısını göz önünde bulundurarak sizden duymak istediğimiz şey şu: Türkiye'de ikamet eden bireyler, Stripe Express kullanarak Twitter'dan ödeme almaya devam etmek için Türk adreslerini ve Türk banka hesaplarını kullanmaya devam edebilecek mi?"
STRİPE ÖDEMELERİ TÜRKİYE'DE NASIL YAPILACAK?
Stripe ekibinin Türkiye'deki kullanıcılara yönelik son mesajı ise şu şekilde:
"Türkiye henüz şirketler için standart hesap alımı için uygun olmasa da, bireyler X/Twitter'dan Stripe Express aracılığıyla ödeme alabilir."
Öte yandan, kullanıcıların X platformu üzerinden para kazanması halinde 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi' (GVK Mük. 20/B Maddesi) vermesi gerekiyor. Bu durumda, şirket kurmak gerekmiyor ve banka hesabına gelen ödeme üzerinden yüzde 15'lik vergi kesintisi oluyor.
https://twitter.com/sezeriltekin/status/1690975928241799169
TWİTTER GELİRLERİNİZİ NASIL VERGİLENDİRİRSİNİZ?
Aman dikkat! Sosyal medya üzerinden para kazanayım derken vergi ödemeyi unutmayın. Bunun için yapmanız gereken bazı şeyler var. Sezer İltekin, bu konuda da kullanıcıları uyardı. İltekin, 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi' ile banka hesabı açmak gerektiğini söylüyor.
İnteraktif Vergi Dairesi'nin online (çevrim içi) sitesi üzerinden kullanıcıların sırasıyla, 'İşlem Başlat', 'Vergi İşlemleri', 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi'ni oluşturmaları gerekiyor.
https://twitter.com/sezeriltekin/status/1690978478366081024
Banka hesabının vergi dairesine bildirilmesinin ardından X üzerinden gelen ödemelerden yüzde 15'lik kesinti olacak. Ancak bu noktada, önemli bir konu daha var, eğer düzenli bir geliriniz daha doğrusu bir sigortalı işiniz yoksa Bağ-Kur ödemesi yapmanız gerekecek.
Yani Twitter'dan para kazanmak için şirket kurmaya gerek yok ancak vergi dairesine içerik üreticisi olduğunuzu beyan etmeniz şart. 1.6 milyon TL'ye kadar olan kazançlardan sadece yüzde 15 gelir vergisikesildiğini hatırlatarak, bu istisnadan yararlanmak isteyenlerin Bağ-Kur primi ödemeye başlaması gerekeceğini belirtelim.
Bu noktada, gelirin miktarı oldukça önemli. Çünkü Bağ-Kur primi şu anda en az 3 bin TL'den fazla bir ödemeye tekabül ediyor. Bu yüzden, sigortalı bir işte çalışmıyor ve sosyal medyadan kazandığınız gelir de bu miktarı karşılamıyorsa Twitter'dan para kazanma konusunu gözden geçirmeniz daha iyi olacaktır.
YÜZDE 15 VERGİ KESİNTİSİ YAPILACAK
Eğer, sigortalı bir işiniz zaten varsa veya X platformundan kazandığınız para Bağ-Kur priminin oldukça üstündeyse o halde yapmanız gereken, bir vergi dairesine giderek Sosyal Medya İçerik Üreticisi vergi istisnasından yararlanmak istediğinizi belirten bir dilekçe yazmanız.
Daha sonra e-Devlet üzerinden bir yazı ulaştırılacak ve o yazıyla birlikte 'Sosyal Medya İçerik Üreticisi' banka hesabı açmanız gerekecek. Ardından e-Devlet üzerinden bağlı bulunduğunuz vergi dairesine söz konusu banka hesabının bilgilerini atmanız gerekiyor.
Son aşamada, X platformuna açtığınız banka hesabınızı bağlayarak gelen ödemeleri alabileceksiniz. Otomatik olarak gelen ödemelerden yüzde 15'lik gelir vergisi kesintisi olacak.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi)