Tgrt Haber

Uzayda bilimkurgu filmi tadında anlar! Boeing Starliner astronotları dünyaya bir türlü dönemiyor

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Temmuz 2024 17:58 - Güncelleme : 11 Temmuz 2024 18:06
Uzayda bilimkurgu filmi tadında anlar! Boeing Starliner astronotları dünyaya bir türlü dönemiyor

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 Haziran'da geri dönmesi beklenirken mahsur kalan iki astronottan yeni açıklama geldi.

 Starliner gemisiyle uzay görevine giden iki astronot geçici olarak mahsur kaldı. Son durumlarıyla ilgili bilgilendirme yapan astronotlar Dünya'ya dönmek istediklerini söyledi.

HAFTALARDIR BEKLİYORLAR

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing​'in Starliner​ mekiğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu​'na (ISS) gönderilen astronotlar haftalardır Dünya'ya dönmeyi bekliyor. Uzayda mahsur kalan astronotlar Sunita Williams ve Butch Wilmore yaptıkları açıklamada, Dünya'ya güvenle döneceklerini söyledi. İtici testleri tamamlandıktan sonra geri dönmeyi planladıklarını belirten Williams ve Wilmore, yörüngede fazladan vakit geçirmekten şikayetçi olmadıklarını ve istasyon ekibine yardım etmekten keyif aldıklarını ifade etti.

Uzayda bilimkurgu filmi tadında anlar! Boeing Starliner astronotları dünyaya bir türlü dönemiyor - 1. Resim

"ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ"

Uzay istasyonunda bilimsel deneyler ve bakım çalışmaları yaptıklarını anlatan Williams, "Uzay aracının bizi hiçbir sorun yaşamadan evimize götüreceğine dair içimde gerçekten iyi bir his var" dedi. Yörüngede yeniden bulunmanın harika olduğunu ve kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini kaydeden Williams, “Şikayetçi değilim, Butch da değil. Birkaç hafta daha buradayız” şeklinde konuştu.
StarlinerUluslararası Uzay İstasyonu​'ndaki kenetlenme alanına yaklaşırken birkaç iticinin arızalandığını ve iticilerin gücünün zayıfladığını fark ettiğini söyleyen Wilmore ise, bu konuda deneyimli ve eğitimli olduklarını, bir saatten fazla süre boyunca manuel olarak kontrol sağladıklarını belirtti.

Astronotlu ilk Starliner​ mekiği, test görevi için birkaç kez ertelemenin ardından 5 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu​'na fırlatılmıştı. Yaklaşık 27 saatlik bir uçuşun ardından ISS'ye kenetlenen Starliner​'ın yolculuğu sırasında helyum sızıntısı yaşanmış, 28 iticisinden 4'ü bozulmuştu. Astronotlar bozuk iticilerin 3'ünü çalıştırmayı başarmıştı. Uzay görevinin yaklaşık bir hafta sürmesi planlanmış ancak oluşan teknik sorunların güvenlik endişelerini artırması nedeniyle geri dönüş ertelenmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...