Tgrt Haber

Uzayda gizemli nesne tespit edildi: 'İki şey olabilir...'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
19 Ocak 2024 12:30 - Güncelleme : 19 Ocak 2024 12:31
Uzayda gizemli nesne tespit edildi: 'İki şey olabilir...'

Bilim insanları, uzayda ne olduğu bilinmeyen bir 'gizemli nesne' buldular. Nesnenin ya en ağır nötron yıldızı ya da en hafif kara delik olabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, bir yıldız kümesinde çok küçük ve çok yoğun bir 'kozmik nesne' tespit etti. Ve bu gizemli nesnenin ya bir nötron yıldızı ya da bir kara delik​ olduğunu düşündüklerini söylüyorlar.

Nesne ilk olarak MeerKAT Radyo Teleskobu kullanılarak NGC 1851 adı verilen yoğun bir yıldız kümesinin içinde tespit edildi. Bununla birlikte, eğer bir nötron yıldızıysa, şimdiye kadar görülen türünün en ağır örneği, bir kara delikse de türünün en hafif örneği olduğu belirtiliyor.

Hem kara delikler hem de nötron yıldızları, süpernova​ adı verilen şiddetli patlamalarda ölen devasa yıldızların kalıntıları olarak bilinir.

KARA DELİK Mİ NÖTRON YILDIZI MI?

Her ikisi de aynı şekilde doğmuş olmasına rağmen, bu nesneler kütleleri söz konusu olduğunda birbirinden çok farklıdır. Ancak en hafif kara delik ile en ağır nötron yıldızı uzaktan benzer görünebilir, bu yüzden bilim insanlarının 'kozmik nesnenin' ne olduğu konusunda henüz bir karara varmadıkları bildirildi.

Bilim insanları şu ana kadar yalnızca Güneş'in iki katı kütleye sahip nötron yıldızlarını ve beş güneş kütlesi kadar hafif kara delikleri tespit edebildi.

Gözlemlenen kütlesi 2.09 ile 2.71 Güneş kütlesi arasında olan bu gizemli nesne, bilim dünyasının bilinen nötron yıldızları ve kara delikleri sınıflandırmakta kullandığı "kütle boşluğu" adı verilen aralığın alt ucunda yer alıyor.

Manchester Üniversitesi'nden astrofizikçi Ben Stappers, "Eğer bir nötron yıldızının en ağır türü ise, bu alandaki bilgimizi derinleştirecek. Eğer bir kara delikse, en hafif olanıdır ve yerçekimi teorilerini test etmek adına önemli bir hedef sunmaktadır." açıklamasında bulundu.

Araştırmanın detayları Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...