Uzayda Türk imzası… Bakan Kacır ‘hazırlıklar tamam’ diyerek ilk yolcuyu duyurdu
Türkiye’nin uzay yolculuğu için son hazırlıklar tamamlandı. Daha önce iki astronot seçilirken, bu astronotlardan biri yolculuğuna başlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, son gelişmeleri aktardı.
Teknoloji ve uzay alanında önemli adımlar atan Türkiye, ilk uzay yolculuğuna Yüzüncü yılda başlıyor. Daha önce bu yolculuk için iki astronot seçilirken bu isimler Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever olmuştu.
Aylardır yurt dışında uzay için eğitim alan isimlerden Alper Gezeravcı, uzaya ilk ayak basan Türk olarak tarihe geçecek.
İLK YOLCU ALPER GEZERAVCI OLACAK
Kacır, uzay göreviyle ilgili son gelişmeler konusunda şu bilgileri verdi:
"Bu misyon Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini göstermesi açısından oldukça kritik bir öneme sahip. Ülkemizin değerli bilim insanları ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deney uzayda gerçekleştirilecek.
Uzay tarihçemiz için önemli bir kilometre taşı olan bu misyon aynı zamanda uzay bilimine ışık tutacak. Uzay yolcumuz Alper Gezeravcı son hazırlıklarını tamamladı. Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevini icra etmek üzere çok yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edecek. İlk astronotumuz bu uçuş için yakında karantina sürecine girecek."
YERLİ AY ARACI İÇİN DE TARİH VERİLDİ
Uzaya ilk gidecek ismi açıklayan Bakan Kacır, öte yandan yerli imkanlarla geliştirilen Ay aracı için de tarih verdi.
Bakan Kacır, çalışmaları devam eden Ay görevine ilişkin de TUA'nın kuruluşu ve Milli Uzay Programı'nın ilanı ile uzaya dair gelecek vizyonlarını ortaya koyduklarını söyledi.
Bu vizyonu hayata geçirecek kurumsal yapıyı oluşturmak için çalıştıklarını belirten Kacır, "Uzay tarihçesinden aldığımız birikimle ilk derin uzay görevi 'Ay Araştırma Programı' için hibrit itki sistemi, uçuş bilgisayarı ve pek çok yerli uydu ekipmanını geliştirmeye devam ediyoruz. Ayın yörüngeden keşfinde kullanılacak ve ay yüzeyine sert iniş gerçekleştirecek uzay aracımız, milli imkanlar ve birçok yerli alt sistemi içerecek şekilde geliştiriliyor. Görev kapsamında uzay aracının ön tasarım (sistem seviyesi tasarım) aşaması tamamlandı. Ayrıntılı tasarım (ekipman/modül/bileşen geliştirme) aşaması faaliyetleri ise devam ediyor." diye konuştu.