Uzmanlar 'uzun ömrün' sırrını açıkladı: Soğuk hava

Almanya Köln Üniversitesi'ndeki bilim insanları, solucanlar üzerinde yaptıkları bir çalışma sonucunda 'soğuk havanın' hasarlı proteinleri hücrelerden uzaklaştırdığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar 'uzun ömrün' sırrını açıkladı: Soğuk hava
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
16.04.2023
saat ikonu 13:59
|
GÜNCELLEME:
16.04.2023
saat ikonu 13:59

Çoğumuz düşük hava sıcaklıklarından nefret ediyoruz. Üşüdüğümüzde kaslarımız ve dişlerimiz titriyor, tüylerimiz dikleşiyor, beynimizdeki hipotalamus bezi sıcak bir ortam bulana kadar organlarımızın ısısının korunmasını sağlıyor. Soğuk havanın vücudumuza verdiği zararlar bir yana, şimdi de hiç bilinmeyen bir faydası ortaya çıktı.

Almanya Köln Üniversitesi'ndeki bilim insanlarına göre uzun ömürlü olmanın 'formülü' soğuk havada. Peki bu nasıl oluyor?

'SOĞUK HAVA HASARLI PROTEİNLERİ HÜCRELERDEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Araştırmacılar, Caenorhabditis elegans solucanı ve laboratuvar ortamında üretilen insan hücreleriyle yaptıkları deneyde, düşük sıcaklığın amiyotrofik lateral skleroz (ALS) ve Huntington hastalığının hayvan ve hücre modellerinde biriken protein kümelerinin ortadan kaldırılmasını sağladığını keşfetti.

CapFotoğraf nöronları (yeşil), ölmekte olan hücreleri (kırmızı) ve hücre çekirdeklerini (mavi) gösteriyor.tion

Daha basit anlatmak gerekirse; beyindeki nöronların yapı ve fonksiyon kaybıyla meydana gelen Alzheimer ve Parkinson gibi ileri yaşlardan görülen nörodejeneratif hastalıklar, vücut hücrelerimizdeki zararlı protein birikmesiyle doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı. Soğuk hava ise zararlı proteinlerin vücudumuzdan uzaklaştırılmasına yardımcı olduğundan, bu hastalıkları yavaşlatabileceği hatta durdurabileceği ihtimali değerlendiriliyor.

SÜREKLİ SOĞUKTA MI YAŞAYALIM?

Tabii bu araştırma daima soğuk havaya maruz kalmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak soğuk havanın vücudumuzda böyle bir etkiye yol açtığının keşfedilmesi sayesinde, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde rol oynayabileceği tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili Nature Aging dergisinde yayımlanan makalede, "Aşırı soğuk havalar zararlıdır, ancak vücut ısısındaki ılımlı bir düşüşün organizmalar için yararlı etkileri olabilir" denildi.

Köln Üniversitesi’nden görev yapan biyolog David Vilchez, “Birlikte ele alındığında, bu sonuçlar evrim boyunca soğuğun proteozom düzenlemesi üzerindeki etkisini nasıl koruduğunu gösteriyor. Yaşlanma ve yaşlanmayla ilişkili hastalıklar için terapötik etkileri var. Bulgularımızın, yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıklarda ve diğer hayvan türlerinde uygulanabileceğine inanıyoruz” dedi.

ETİKETLER
#alzheimer
#als
#Doğa yürüyüşü yapıyor.
#soğuk hava
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.