Tgrt Haber

Vision Pro'yu denedik: Sanal gözlükte 'gerçek dünya' böyle görünecek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
22 Haziran 2023 20:48 - Güncelleme : 22 Haziran 2023 21:14
Vision Pro'yu denedik: Sanal gözlükte 'gerçek dünya' böyle görünecek

Apple'ın Vision Pro işletim sistemi için VisionOS için geliştirici kiti (SDK) ve simülatörünü yayınlamasıyla birlikte sanal gerçeklik gözlüğünü deneyimle fırsatı doğdu.

Apple​'ın sanal gerçeklik​ ve artırılmış gerçekliği bir araya getiren Vision Pro cihazı önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak olmasına rağmen adından söz ettirmeye devam ediyor. Şirketin "mekansal bilgi işlem cihazı" olarak tanımladığı bu sıradışı gözlük, dijital ortamı gerçek dünyayla bütünleştirerek yepyeni bir evrene kapı aralıyor.

Daha önce sanal gerçeklik cihazlarını deneyimlemediyseniz, "dijital ortamı gerçek dünyayla bütünleştirmek" deyince kafanızda bir şey canlanmamış olabilir. Ancak Apple'ın bugün yayınlamış olduğu Vision OS işletim sistemine ait geliştirici kitleri ve simülatörler ile Vision Pro'ya yakından bakma şansı yakalıyoruz.

VİSİON PRO NASIL GÖRÜNECEK?

Vision Pro'nun işletim sistemi VisionOS için hazırlanan yazılım geliştirme kiti (SDK'lar), Simülatör ve Reality Composer Pro araçlarına Apple'ın yazılım geliştirme uygulaması olan Xcode üzerinden erişilebiliyor.

Bu araçlar ağırlıklı olarak Vision Pro'ya uygulama yapacak olan geliştiricilere hitap etse de, karma gerçeklik başlığının nasıl çalışacağını çok merak eden kullanıcılara da cihazı deneyimleme fırsatı verdi. Vision Pro'nun ekranını bilgisayara taşıyan simülatör yardımıyla, bu sanal gözlükte gezinmenin nasıl bir deneyime benzeyeceğini test ettik.

iPhone, iPad ve Mac'in olmazsa olmazlarından Safari, VisionOS işletim sisteminde de bulunuyor. Bu da kullanıcıların, başta Instagram ve YouTube olmak üzere web tarayıcıyla erişilebilen bütün uygulama ve hizmetleri Vision Pro'da da kullanabilecekleri anlamına geliyor. Hatta Netflix'ten dizi ve film bile izlenebilecek.

Vision Pro'yu denedik: Sanal gözlükte 'gerçek dünya' böyle görünecek

VisionOS'ta ayrıca Fotoğraflar da bulunuyor. Vision Pro kullanıcıları bu uygulamada iCloud'da depolanan fotoğraf ve videolarının yanı sıra iPhone, iPad ve Mac'teki dosyalarına da ulaşabilecekler. Ayrıca bu demoda kullanılamasa da, Vision Pro ile çekilen görüntüler de yine Fotoğraflar uygulamasına kaydedilecek.

Bu arada Apple'ın Vision Pro'da da gizlilik ve güvenlikten ödün vermediği, aşağıdaki fotoğraftan da net bir şekilde anlaşılıyor. Herhangi bir uygulama açıldığında ona cihazın konumuna erişme izni verip vermemek tıpkı diğer Apple cihazlarında olduğu gibi tamamen kullanıcı tercihine bırakılmış durumda.

Vision Pro'yu denedik: Sanal gözlükte 'gerçek dünya' böyle görünecek

Simülatör aracılığıyla VisionOS'ta Freeform, Dosyalar, Fotoğraflar, Safari, Haritalar, Kestirmeler gibi Apple'ın kendi uygulama ve hizmetleri deneyimlenebiliyor. Elbette WhatsApp ve Instagram gibi üçüncü taraf uygulamalar henüz kullanılamıyor, ancak bunların da final sürümde olacağı düşünülüyor.

VİSİON PRO'NUN YENİ ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

Geliştirici kitinin yayınlanmasıyla birlikte Vision Pro'nun Apple'ın bahsetmediği bazı işlevleri gün yüzüne çıktı. İlk olarak Visual Search (Görsel Arama) özelliğiyle kullanıcılar çevredeki eşyaları ve nesneleri tespit edebilecekler. Ayrıca gerçek dünyadaki metinler kopyalanabilecek ve Vision Pro'daki uygulamaya yapıştırılabilecek.

Şu anda VisionOS Developer Beta 1.0 sürümü yayında. Önümüzdeki süreçte yeni güncellemelerin kullanıma sunulmasıyla Vision Pro'nun daha fazla özelliği de ortaya çıkacaktır.

TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...