Tgrt Haber

WhatsApp'tan efsane yenilik! Herkes bunu bekliyordu... Artık videoların kalitesi düşmeyecek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: WABetaInfo
03 Temmuz 2023 12:42 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 12:44
WhatsApp'tan efsane yenilik! Herkes bunu bekliyordu... Artık videoların kalitesi düşmeyecek

WhatsApp kullanıcıların kaliteyi bozmadan fotoğraf gönderebilecekleri sistemi videolar için de getiriyor. Yeni özelliği test etmeye başladı. İşte detaylar...

Geçtiğimiz ay WhatsApp​, kullanıcıların fotoğraflarını yüksek kalitede gönderebilecekleri sistemi hayata geçirdi. Sadece yüksek çözünürlüklü dosyalarda işe yarayan bu özellik sayesinde, fotoğraf​ WhatsApp'ın sunucularında çok az miktarda sıkıştırılıyor ve orijinale yakın bir kalitede gönderilebiliyor.

Şirket bu sistemi artık videolarda da uygulayacak. WhatsApp'a gelecek özellikleri önceden açığa çıkarmasıyla tanınan WABetaInfo, uygulamanın son beta sürümünde "yüksek kalitede video​ gönderme özelliği" tespit etti. Artık kullanıcılar, videolarını boyutlarını ve kalitesini koruyarak daha kolay bir şekilde gönderebilecek.

WHATSAPP'A YÜKSEK KALİTELİ VİDEO PAYLAŞIMI GELDİ

Bu özellik kullanılarak bir video gönderildiğinde, bunun yüksek kaliteli bir dosya olduğu 'HD' ibaresi aracılığıyla vurgulanacak. Fakat kullanıcının, bu özelliği videoyu göndereceği sırada aktif etmesi gerekecek. Aksi halde dosya 'standart kalite​' ile gönderilecek.

Sanılanın aksine WhatsApp, fotoğraf ve videolar için sıkıştırmayı tamamen kaldırmadı, sadece azalttı. Eskiden kullanıcılar fotoğraf gönderirken kalitenin, netliği bozacak kadar düştüğünden şikayet ediyorlardı. Bunun en temel sebebiyse, WhatsApp'ın neredeyse yarı yarıya sıkıştırma yapmasından kaynaklanıyordu.

WhatsApp'tan efsane yenilik! Herkes bunu bekliyordu... Artık videoların kalitesi düşmeyecek

Şirket bu soruna çözüm olarak, öncelikle medya yükleme kalitesini kullanıcının ayarlayabileceği sistemi getirmişti. Burada "en yüksek kalite" ve "veri tasarrufu" seçenekleri arasından, kullanıcılar dilediği seçimi yapabiliyorlardı.

Ardından WhatsApp, geçen aydan itibaren yüksek kalitede dosya gönderme butonunu doğrudan fotoğraf paylaşımı bölümüne yerleştirerek kullanıcıların orijinale yakın kalitede fotoğraf göndermesini kolaylaştırdı. Bu seçeneğin videolara da gelmesiyla beraber WhatsApp'taki en büyük sorunlardan biri çözüme kavuşmuş oldu.

KALİTEYİ NE KADAR DÜŞÜRÜYOR?

Esas olarak kalite hala düşüyor, çünkü WhatsApp dosyayı yine bir miktar sıkıştırmaya devam ediyor. Ama bu işlemi görüntünün netliğini bozmayacak şekilde yapıyor.

Örneğin; denemek amacıyla orijinal çözünürlüğü 5472 x 3648 olan 2,6 MB boyutundaki bir görseli göndermeye çalışınca, çözünürlüğü standart kalitede 1600 x 1067'ye, HD kalitede ise 5120 x 3414 seviyesine düştü. Fotoğrafın orijinal kalitesi ile HD kalitede gönderilmiş halinin kalitesi arasında çok az fark var.

ÖZELLİK BETA AŞAMASINDA

WABetaInfo'ya göre yüksek kalitede video gönderme özelliği henüz beta aşamasında olduğundan, tüm kullanıcılara açılmadı. WhatsApp testlerini bitirdikten sonra özelliği genel kullanıma sunacak.

Kaynak: WABetAInfo, Derleyen: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: WABetaInfo
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...