Tgrt Haber

Yanlış komutun kurbanı olmuştu: NASA, Voyager 2'den tekrar sinyal aldı

02 Ağustos 2023 11:06 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 11:09
Yanlış komutun kurbanı olmuştu: NASA, Voyager 2'den tekrar sinyal aldı

NASA, yanlış komut sebebiyle iletişimi kaybettiği Voyager 2 aracından tekrar sinyal aldığını duyurdu. Şimdiki hedef aracın antenlerini Dünya'ya döndürmek. Yöntem işe yaramazsa Voyager 2'nin kendini resetlemesini bekleyecekler.

Uzaya gönderdiği onlarca aracıyla evreni derinliklerine kadar incelemeyi hedefleyen NASA, geçen hafta sıra dışı bir haberle gündeme gelmişti. Uzay ajansının 1977'de uzaya fırlattığı Voyager 2 aracıyla iletişim, yanlış komut sebebiyle kopmuştu.

NASA'nın Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, yaptığı yazılı açıklamayla, NASA'nın dünya genelindeki dev radyo antenleri topluluğu olan "Deep Space Network (Derin Uzay Ağı)" üzerinden Voyager 2'nin halen "hayatta" olduğuna dair sinyaller aldıklarını belirtti.

TEHLİKE TAM GEÇMEDİ

Suzanne Dodd, bu gelişmenin "ruhlarını neşelendirdiğini" dile getirdi. Açıklamada, California eyaletindeki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bulunan uzmanlar tarafından Voyager 2'nin antenini Dünya'ya doğru döndürmek için girişimde bulunulacağı belirtildi.

Ancak işler beklenildiği gibi gitmezse ve bu komut başarısız olursa, Ekim ayına kadar beklemek gerekecek. Bu süre zarfında, uzay aracı​ kendini resetleyecek.

Bir hafta önce yaşanan talihsiz olayda, NASA'nın gönderdiği yanlış komut nedeniyle Voyager 2'nin anteni yüzde 2 oranında kaymış ve iletişim kesilmişti.

NASA yetkilileri, Canberra'daki dev çanak anteninin 12 milyar milden (19 milyar km) daha uzakta olan Voyager 2'den gelebilecek herhangi bir sinyal için tetikte olduğunu söylemişti.

(ANADOLU AJANSI)

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...