Yapay zeka uygulamalarına Apple Store temizliği
Apple, Çin'in üretken yapay zeka hizmetlerine yönelik yeni düzenlemesine uyum sağlamak için, yüzlerce yapay zeka uygulamasını ülkedeki mağazasından kaldırdı.
Çin'in üretken yapay zeka servisleriyle ilgili düzenlemesinin yürürlüğe girmesine iki hafta kala, Apple, ChatGPT gibi yapay zeka hizmeti sunan yüzlerce uygulamayı ülkedeki mağazasından kaldırdı.
15 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan yönetmelikle, üretken yapay zeka hizmetlerine yeni kurallar getiriliyor. Bu ürünleri geliştiren firmalara, sağlıklı içeriği teşvik etmeleri, temel sosyalist değerlere bağlı kalmaları ve yanlış bilgi veya ulusal güvenliği tehlikeye atan herhangi bir içerik üretmemeleri gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca etnik köken, inanç, ülke, bölge, cinsiyet, yaş, meslek ve sağlık temelinde herhangi bir ayrımcılıktan da kaçınmaları gerekiyor. Yönetmeliğe göre şirketler, ürünlerini halka sunmadan önce Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) ile bir güvenlik değerlendirmesinden geçmek zorunda olacak.
APPLE, DÜZENLEMEYE AYAK UYDURDU
Çin mobil uygulama analiz platformu Qimai'nin verilerine göre, Apple uygulamaların hepsini Çin App Store'dan kaldırdı.
Kaldırılan uygulamaların başında, iFlyTek firması tarafından geliştirilen Spark yer aldı. Tıpkı ChatGPT tarzında görsel ve işitsel içerik üretme hizmeti sunan bu yazılım, ülkede bir hayli popülerliğe sahipti.
Yapay zeka tabanlı çeviri ve yazma hizmetleri sunan ChatGAi Plus uygulaması da, Çin'in yapay zeka düzenlemesinin kurbanı oldu. Qimai'nin kayıtlarına göre ChatGAi Plus, kaldırılmadan önce Çin App Store'da en popüler ücretli uygulamalar listesinde 9. sırada bulunuyordu.
SEBEBİ 'YASA DIŞI İÇERİK'
Apple'ın bu kararının sebebi, kaldırılan uygulamalardan biri olan OpenCat'in geliştiricisi Zhenlu Zuo'nun X hesabından yaptığı paylaşımıyla açıklığa kavuştu.
Zuo, Apple'ın kendisine gönderdiği e-postada, uygulamasının "Çin'de yasa dışı içeriklere ev sahipliği yaptığı için" kaldırıldığının yazdığını söyledi.
Apple geliştiricilere gönderdiği mailde, Çin Hükümeti'nin derin sentez teknolojileri (DST) ve üretken yapay zeka hizmetleriyle ilgili düzenlemeleri sıkılaştırdığını hatırlatarak şu bilgileri aktardı:
"DST, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'ndan (MIIT) bir lisans almak da dahil olmak üzere Çin'de faaliyet göstermek için izin gereksinimlerini yerine getirmelidir. İncelememize dayanarak, uygulamanızın Çin'de faaliyet göstermek için gerekli izinlere sahip olmayan ChatGPT ile ilişkili olduğunu anladık."
Çinli şirketler, Google Bard, ChatGPT ve Microsoft Bing AI hizmetlerine alternatif olarak kendi uygulamalarını geliştiriyor. Baidu'nun Earnie Bot'u ve Alibaba Group Holding'in Tongyi Qianwen'i, bu hizmetlerin başında geliyor.
Kaynak: NTV - 9to5Google
Derleme: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan