Tgrt Haber

Yapay zeka-medya savaşı başladı: New York Times iki dev şirkete dava açtı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
28 Aralık 2023 09:51 - Güncelleme : 28 Aralık 2023 09:53
Yapay zeka-medya savaşı başladı: New York Times iki dev şirkete dava açtı

Yapay zeka kullanımının giderek artan riskleriyle ilgili uyarılar devam ederken, dünyanın en çok okunan gazetelerinden New York Times, yapay zeka teknolojileriyle öne çıkan OpenAI ve Microsoft şirketlerine telif davası açtı.

Yapay zeka​ kullanımı artmasıyla birlikte sorunlarda peşine geliyor. ABD'de açılan davada, The New York Times gazetesinin milyonlarca makalesinin, güvenilir haber kaynaklarıyla rekabet eden sohbet robotlarını eğitmek için kullanıldığı öne sürüldü.

Bununla birlikte New York Times, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı​ sorunları nedeniyle, ChatGPT​ ve diğer popüler yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu oldu.

'VERİLERİ KALDIRIN' ÇAĞRISI YAPILDI

Gazetenin açtığı davada, sanıkların gazetenin eserlerini "yasa dışı şekilde kopyalayıp kullanarak" milyarlarca dolarlık yasal ve fiili zarara neden olduğu belirtilirken, şirketlere gazetenin telif hakkıyla korunan çalışmalarını kullanan tüm sohbet robotu modellerini ve eğitim verilerini kaldırma çağrısı yapıldı.

"DEVASA YATIRIMDAN BEDAVA YARARLANMAYA ÇALIŞIYORLAR"

OpenAI​ ve Microsoft'un, The New York Times'ın içeriğini ücretsiz olarak kullanarak gazetenin yerini alacak ürünler oluşturmakla suçlandığı şikayette, "Sanıklar, The Times'ın gazeteciliğine yaptığı devasa yatırımdan bedava yararlanmaya çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

"GAZETECİLER KORUNMAZSA DOLDURULAMAYACAK BİR BOŞLUK OLUŞACAK"

Gazetenin şikayetinde, "The Times ve diğer haber kuruluşları bağımsız gazeteciliklerini üretemez ve koruyamazsa, hiçbir bilgisayarın veya yapay zekanın dolduramayacağı bir boşluk oluşacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...