Tgrt Haber

'Yeni Twitter' olabilir mi? Bluesky nedir, nasıl kullanılır?

22 Nisan 2023 12:46 - Güncelleme : 22 Nisan 2023 12:53
'Yeni Twitter' olabilir mi? Bluesky nedir, nasıl kullanılır?

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey, Twitter'a 'Bluesky' ile rakip oldu. Peki Bluesky nedir? Nasıl kullanılır? Bluesky davet kodu nasıl alınır?

Dünyanın en zengin insanlarından Elon MuskTwitter​'ı satın aldıktan sonra aldığı kararlar şirketin itibarının düşmesine yol açtı. '10 bin karakterli tweet' gibi Twitter'ın doğasına aykırı olarak değerlendirilen özellikler de kullanıcıların başka platformlara akın etmesine sebep oldu.

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey​ aylar süren geliştirme sürecinin ardından Bluesky platformunu kullanıma açtı. İlk etapta iPhone kullanıcılarının erişimine açılan uygulama Android'e de geldi. Ancak kullanmak için davetiye kodu gerekiyor. Peki "yeni Twitter" olarak bilinen Bluesky nedir? Bluesky davetiye kodu nasıl alınır? İşte detaylar...

'MERKEZİYETSİZ' BLUESKY KULLANIMA AÇILDI

Kelime anlamı "mavi gökyüzü" olan Bluesky merkeziyetsiz bir sosyal medya​ altyapısına sahip. Bu tür sistemlerin belli bir merkezi kuruluşu olmadığından kullanıcılar doğrudan birbirleriyle etkileşim içinde olup içeriklerini paylaşabiliyorlar.

'Yeni Twitter' olabilir mi? Bluesky nedir, nasıl kullanılır?

Bluesky kurucusu Jack Dorsey projeyi ilk duyurduğunda Twitter'a alternatif bir model oluşturacağını söylemişti. Bluesky'ın halihazırda 25 bin kullanıcısı mevcut. Bu sayı her geçen gün artış gösteriyor, bununla birlikte Bluesky'ı kullanmak için 'davet kodu' gerekiyor.

BLUESKY DAVET KODU NASIL ALINIR?

Çevrenizde Bluesky kullanan biri varsa ondan davet kodu talep edebilir ve uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Ancak çevrenizde yoksa bekleme listesine katılmanız gerekiyor. Yapmanız gereken tek şey, Bluesky'ın web sitesine girip elektronik posta adresiniz ile bekleme listesine kaydolmak. Bluesky yetkilileri talebinizi kabul ederse size davet kodu gönderecektir.

Bluesky başlangıçta sosyal medya platformları için yeni ve merkezi olmayan bir standart oluşturma misyonuyla Twitter destekli bir yan proje olarak tasarlandı. Ancak yıl 2021'e geldiğinde Twitter'dan koptu ve Jack Dorsey öncülüğünde geliştirici ekip bağımsız olarak çalışmaya başladı.

"SOSYAL MEDYADA GÖRDÜKLERİNİZİ KONTROL ETTİĞİNİZ BİR GELECEK"

CEO Jay Graber uygulamanın temel amacını şu şekilde açıkladı:

Sosyal medyada gördüklerinizi kontrol ettiğiniz bir gelecek istiyoruz. Tek bir şirket tarafından kontrol edilen geleneksel "ana algoritmayı" açık ve çeşitli bir "algoritma pazarı" ile değiştirmeyi hedefliyoruz.  Geliştiriciler için açık bir algoritma pazarı, herkesin kullanabileceği algoritmaları deneme ve yayınlama özgürlüğü sağlayacağız. Aynı zamanda kullanıcılar içinse akışlarını kişiselleştirme olanağı sunacağız ve böylelikle en değerli kaynakları olan dikkat kontrolüne önem vereceğiz"

BLUESKY ÖZELLİKLERİ NELER?

Bluesky çiçeği burnunda bir sosyal ağ olduğu için tahmin edileceği üzere birçok eksiği var. Örneğin günümüzde bir sosyal medya uygulamasının olmazsa olmazı diyebileceğimiz direkt mesajlaşma (DM) sistemi Bluesky'da yok. Tabii buna ne kadar gerek olduğu tartışılır, zira uygulama henüz küçük bir kitleye hitap ediyor.

Bluesky ile tıpkı Twitter veya diğer sosyal ağlarda olduğu gibi gönderi paylaşabilir, paylaşılan gönderileri alıntılayabilir, beğenebilir ve yorum yapabilirsiniz.

Öte yandan Bluesky web geliştirici ve mobil geliştiricilere ihtiyaç duyduğunu ve ilgilenenlerin web sitesi üzerinden başvurabileceğini açıkladı.

Kaynak: Bluesky
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...