Tgrt Haber

Yeni yasa Google’ı vurdu: Bir ülkede kapanmak üzere, yayıncılar milyonlarca dolar zarar edecek!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: thurrot
30 Haziran 2023 11:40 - Güncelleme : 30 Haziran 2023 11:43
Yeni yasa Google’ı vurdu: Bir ülkede kapanmak üzere, yayıncılar milyonlarca dolar zarar edecek!

Google, mevcut hizmetlerinin bazılarıyla kullanıcılara en güncel, iyi iyi içerikleri 'Keşfet' bölümünde yer alan haberlerde gösteriyordu. Ancak yeni bir yasa teknoloji devinin yanı sıra, yayıncıları da büyük ölçüde zarar ettirecek. 

Son birkaç aydır Kanada’da dijital gazetecilikle ilgili sorunlar yaşanıyordu. Google​ ise yeni yasa nedeniyle bu ülkede Arama​, Haberler ve Keşfette’ki haber bağlantılarını kaldıracağını açıkladı.

Kullanıcılar Google uygulamaları üzerinden Keşfet’teki haberleri okuyabiliyor. Uzun zamandır dünyanın dört bir yanında faydalanılan bu özellik, Kanada’da kullanımdan kaldırılıyor.

KANADA’DAKİ HABER BAĞLANTILARI ARTIK KULLANILAMAYACAK

ABD’li teknoloji devi, Kanada​'da yeni bir yasa tasarısı nedeniyle Arama, Haberler ve Keşfet​ servislerindeki haber bağlantılarını kaldırmayı planlıyor.

Yasa tasarısı, Google'ın haber içeriği sağlayıcılarına lisans ücreti ödemesini zorunlu kılacak. Google, bu yasanın internetin açık doğasına zarar vereceğini ve kullanıcıların erişebileceği bilgiyi sınırlayacağını savunuyor.

Yeni yasa Google’ı vurdu: Bir ülkede kapanmak üzere, yayıncılar milyonlarca dolar zarar edecek!

Buna ek olarak Google Kanada Başkan Yardımcısı Sabrina Geremia, yaptığı açıklamada, "Kanada'daki haber yayıncılarına destek olmak istiyoruz, ancak bu yasa tasarısı bize bunu yapma şansı vermiyor. Bu yasa tasarısı yürürlüğe girerse, Arama, Haberler ve Keşfet'teki haber bağlantılarını kaldırmak zorunda kalacağız. Bu, Kanadalı kullanıcılar ve yayıncılar için olumsuz sonuçlar doğuracak" dedi.

Google, haber bağlantılarını kaldırmanın Kanada'daki haber yayıncılarının web trafiğini ve gelirini çok büyük ölçüde azaltacak. Ayrıca, Google'ın haber içeriği sağlayıcılarına ödeme yapması gerektiği fikrine karşı çıkarak, Google'ın zaten haber yayıncılarına ücretsiz olarak değerli hizmetler sunduğunu iddia ediyor. Google, Kanada'da her yıl 10 milyar kez tıklanan haber bağlantıları sayesinde haber yayıncılarının web sitelerine yönlendirdiği trafiğin 5 milyar Kanada dolarına kadar değer taşıdığını söylüyor.

Arama devi, Kanada hükümetiyle bu konuda diyalog kurmaya hazır olduğunu, fakat yasa tasarısının mevcut haliyle kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

Google, Avustralya'da benzer bir durumla karşılaştığında da aynı tehdidi savurmuştu. Ancak Avustralya hükümetiyle anlaşmaya varan teknoloji devi, Avustralya'daki haber yayıncılarıyla özel anlaşmalar yaparak haber bağlantılarını kaldırma planından vazgeçmişti.

Kaynak: Thurrot
Derleme: TGRT Haber / Okan Güleş

Kaynak: thurrot
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...