Tgrt Haber

YouTube'da 'Shorts' depremi: Üst düzey yöneticiler platformun geleceğinden endişeli

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
04 Eylül 2023 11:06 - Güncelleme : 04 Eylül 2023 11:06
YouTube'da 'Shorts' depremi: Üst düzey yöneticiler platformun geleceğinden endişeli

Bazı üst düzey YouTube çalışanlarına göre, Shorts platformu şirketin reklam gelirlerinin ciddi derecede düşmesine yol açabilir. Çalışanlar Shorts'un YouTube'u mahvedebileceğinden endişe ediyor.

Son zamanlarda YouTube​, TikTok'a rakip olan "Shorts" hizmeti ile ilgili zorlu bir dengeleme çabası içinde. Fakat The Financial Times'ın raporlarına göre, YouTube'un üst düzey çalışanları, Shorts​'un uzun biçimli içeriğe olan etkisinden endişeli ve YouTube'un başına adeta "bela" olabileceğini düşünüyor.

Neredeyse 20 yıldır uzun videolardan elde edilen reklam gelirleri, YouTube'un temel gelir kaynağıydı, ancak kısa biçimli içeriklerin yükselişi, bu dengeyi adeta alt üst etmiş durumda. Çünkü Shorts videoları 1 dakika ile sınırlı olduğundan, burada doğal olarak uzun biçimli içeriklerdeki kadar reklam gösterilemiyor.

Uzun biçimli içerik daha fazla reklam gösterme olanağı sunuyor, ancak içerik oluşturucuları ise kısa biçimli içerikleri tercih etmeye başladıkça, YouTube çalışanları bu durumu endişeyle izlediklerini söylüyorlar.

Bu bağlamda YouTube, aylık 2 milyarı aşkın kullanıcının izlediği Shorts bölümünün popülerliği arttıkça iş modelini de buna göre revize etmek zorunda kalabilir. Bu, Shorts'tan daha fazla reklam geliri elde etmek için yeni özellikler eklemeyi, hizmeti desteklemek için Google​'ın diğer alanlarında tavizler vermeyi gerektiriyor. Ayrıca, YouTube'un Shorts içerik oluşturucularını desteklemesi ve onları özel içerik üretmeye teşvik etmesi de gerekiyor.

REKLAM GELİRLERİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE

Google'ın YouTube'dan elde ettiği reklam gelirleri son dönemde gözle görülür bir artış kaydetse de, özellikle son üç çeyrekte yıllık bazda düşüş eğilimine geçti.

2023'ün ikinci çeyrek kazanç raporlarında YouTube, reklamlar aracılığıyla 7,67 milyar dolar gelir elde etmişti. Geçen yıl ise 7,34 milyar dolar gelir sağladığını açıklamıştı. Önceki yılın sonuçlarına baktığımıza ise platformun reklam gelirleri, 2022'nin son çeyreğinde 7,96 milyar dolar olarak kayda geçti. Bu, bir önceki döneme göre yüzde 8'lik bir düşüşü temsil ediyor.

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...