Tgrt Haber

Doğu'ya kış geldi: Şehirler beyaza büründü, yollar kapandı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
17 Kasım 2023 12:01 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 12:15

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek kesimlerin ardından şehir merkezlerine de kar yağdı. Kars, Muş, Bitlis, Erzurum, Van, Hakkari ve Erzincan’da kent merkezleri beyaza büründü. Hava sıcaklıkları bazı kentlerde -7 dereceye kadar düştü. Kapanan yollar ekipler tarafından açıldı.

Yurdun doğusunda etkili olan soğuk hava ve sağanak yağış yerini kara bıraktı. Yüksek kesimlere yağan kar şehirleri beyaza bürüdü. Kars’ta vatandaşlar araçlarını durdurarak mevsimin ilk karıyla kartopu oynadı. Kars merkezde soğuk ve yağmur etkili olurken, başta Digor olmak üzere yüksek kesimlere kar yağdı. Kars’ta etkili olan soğuk ve yağışlı hava Digor, Sarıkamış​, Susuz ve Arpaçay’ın yüksek kesimlerinde ise kar yağışı etkili oldu. Digor’a bağlı Hanlar mevkiinden Kars istikametine yolculuk yapan vatandaşlar ise kara yolunda araçlarını durdurarak refüjde kartopu oynadı. Öte yandan Hanlar mevkiinde bulunan evler kar altında kalırken, hemen evlerin sonunda bulunan Çalı Gölü ise kısmen doldu. Kentte hava sıcaklığı eksi 7 derece ölçüldü.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde soğuk hava yerini kar yağışına bıraktı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı etrafı beyaza bürürken, sabah erken saatlerde dışarı çıkan vatandaşlar ise araçlarının camlarının karını temizledi.

MUŞ’TA YOLLAR KAPANDI

Muş'ta etkili olan kar yağışı yüksek kesimleri beyaza bürürken gece kardan kapanan Malazgirt-Ahlat kara yolu ise ekipler tarafından ulaşıma açıldı. Muş'ta gece saatlerinde etkisini attıran sağanak, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bırakırken 2 bin 200 rakımlı Çavuştepe mevkisi beyaza büründü. Öte yandan karayolları ekipleri, dün gece kardan kapanan Malazgirt-Ahlat kara yolunu ulaşıma açtı. Muş’a mevsimin ilk karının yağdığını söyleyen vatandaşlardan Alican Bakan, karın Muş’un simgesi olduğunu ifade ederek, “Mevsimin ilk karı yağdı. Kar yağışından dolayı çok mutluyuz. Kar Muş’un simgesi olduğu için biz çok seviyoruz” dedi.

Doğu'da kar yağışı etkili oluyor.

BİTLİS BEMBEYAZ

Bitlis'in Ahlat​ ilçesinde mevsimin ilk karı yağdı. İlçede 2 gündür aralıklarla yağan yağmur yerini yüksek rakımlı köylerde kar yağışına bıraktı. Sabah uyanan vatandaşlar yüksek dağ ve köylerin beyaza bürünen görüntüsüyle karşılaştı. İlçeye 12 kilometre uzaklıktaki Cemalettin köyünde de kar yağışı etkili olarak beyaza büründü. Köy halkı sabah uyandığında beyaz örtüyü görünce şaşırdı. Köydeki vatandaşlardan Cafer Cebe, “Bugün 17 Kasım Cuma yılın ilk karı yağdı. Cemalettin köyü de kardan nasibini almış oldu. Bizler de artık yavaş yavaş üşümeye başladık. Bugünden sonrada kendimize dikkat etmemiz gerekir. Sıkı giyinmemiz gerekir” dedi.

ERZURUM'DA KAR SÜRPRİZİ

Ülkemizin önemli kayak merkezlerinde birisi olan Palandöken’de etkili olan kar yağışı dağı beyaza bürüdü. Şehir merkezinde dün gece başlayan yağmur ve etkili olan fırtına Palandöken Kayak Merkezi'nde kara dönüştü. Sabah evlerinden çıkan Erzurumlular Palandöken’in beyaz görüntüsü ile karşılaştılar. Palandöken’de kara hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar ise araçları üzerinde biriken karı temizlemekte zorlandı. Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü, Palandöken’de dün gece sıcaklığın eksi 8’e kadar düştüğünü açıkladı.

Yapılan son değerlendirmelere göre ise; bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, bazı bölgelerde aralıklı yağmurlu, yer yer karla karışık yağmurlu, yüksek kesimlerin kar yağışlı geçeceği, sabah ve gece saatlerinde yer yer pus hadisesi ile birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği ifade edildi.

 Palandöken’de etkili olan kar yağışı dağı beyaza bürüdü.

IĞDIR’DA KIŞ YÜZÜNÜ GÖSTERDİ

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede düşerken Iğdır’ın yüksek kesimleri de yeniden beyaza büründü. Türkiye genelinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede düşmeye devam ediyor. İklimi dolayısıyla “Doğunun Çukurova’sı” olarak bilinen Iğdır’da da kış ayı yüzünü göstermeye başladı. Şehirde iki gün önce başlayan sağanak yağış etkisini yüksek kesimlerde kar yağışı olarak gösterdi. Dün gece yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sonrası sabah uyanan Iğdırlılar yüksek kesimlere yağan kar yağışı ile karşılaştı.

YAĞMUR YERİNİ KARA BIRAKTI

Van’ın Özalp ilçesinde mevsimin ilk karı yağdı. Özalp’ta yazdan kalma güneşli günler, yerini yağışa bıraktı. Akşam saatlerinde başlayan soğuk ve yağışlı hava, ilerleyen saatlerde yerini kar yağışına bıraktı. Sabah saatlerinde başlayan ve ilçe merkezinde 5 santime ulaştı kar yağışına ise vatandaşlar hazırlıksız yakalandı.

CADDELER GÖLE DÖNDÜ

Hakkari'de belirli aralıklarla devam eden yağmurdan dolayı belediye ekipleri su taşkınlarına karşı tüm önlemleri aldı. Hakkari'de sabah saatlerinden itibaren sağanak yağmur etkili olmaya başladı. Kent merkezine belirli aralıklarla devam eden yağmur, yüksek kesimlerde ise yerini kar yağışına bıraktı. Bazı vatandaşlar evlerinde kalmayı tercih ederken caddeler boş kaldı. Yer yer caddelerin göle dönmesi nedeniyle belediye ekipleri tıkanan ızgaralara anında müdahale etti. Van-Hakkari-Çukurca-Şırnak istikametinde gelen bazı sürücüler ise karayoluna yer yer kaya parçaların düştüğünü belirterek, bu yolu kullananların dikkatli olmasını uyarısında bulundular.

ERZİNCAN’DA TUZLAMA ÇALIŞMASI

Erzincan'da gece saatlerinde etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışı Sakaltutan, Kızıldağ ve Ahmediye geçitlerinde etkili oldu. Bölge trafik ekipleri, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir alırken Karayolları ekiplerince Sakaltutan, Kızıldağ ve Ahmediye geçitlerinde kar küreme ve buzlanmaya karşı tuzlama çalışmaları yapıldı. Ekipler, özellikle ağır vasıta sürücülerini, zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyardı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...