Ezber bozan keşif: Amerikalıların atası belli oldu
"Amerikalıların kökeni nereye dayanıyor" sorusuna ezber bozan bir yanıt geldi. Çin'de yapılan bir gen araştırmasına göre kıtadaki ilk insanların soyu sadece Sibirya'ya değil Çinlilere de dayanıyor.
Çin'de yapılan yeni bir genetik araştırma, Amerikalıların kökenine dair süregelen tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Araştırma bulgularına göre Yeni Dünya'ya yerleşen ilk insanların soyu tahmin edildiği gibi Sibirya'ya değil Çin ve Japonya'ya dayanıyor.
SİLAHLARDAKİ BENZERLİKLER
Çin Bilimler Akademisi bünyesinde yürütülen araştırmaya göre Amerika’ya gelen ilk insanlardan bazıları, son buzul çağında ve sonrasında iki farklı göçle kıtaya adım attı. Araştırmaekibinden Yu-Chun Li, "Bulgularımız Sibirya, Melanezya ve Güneydoğu Asya'da önceden tanımlanan atalara ait verilerin yanı sıra, Çin'in kuzey kıyılarının Amerikalıların gen havuzuna katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor" dedi.
The Guairdian'ın aktardığı haberde, Li, ikinci göç sırasında, aynı insan soyunun Japonya’ya yerleştiğini ve bunun Amerika, Çin ve Japonya’da bulunan tarih öncesi ok uçları ve mızraklardaki benzerlikleri açıkladığını ifade etti.
BULGULAR VARDI AMA YETERLİ DEĞİLDİ
Daha önce modern Rusya ile Alaska’yı birbirine bağlayan Bering Boğazı’nda bulunan bir kara köprüsünden geçen eski Sibiryalıların, Yerli Amerikalıların tek ataları olduğuna inanılıyordu. 2000’lerin sonlarından itibaren daha yakın tarihli araştırmalar, Asya’dan gelen daha çeşitli kaynakların, Bolivya, Brezilya, Şili, Ekvador, Meksika ve Kaliforniya da dahil olmak üzere Amerika kıtasında kurucu popülasyonlardan sorumlu eski bir soy ile bağlantılı olabileceğine işaret etmişti.
"D4h" olarak bilinen bu soy, yalnızca annelerden miras alınan ve anne soyunun izini sürmek için kullanılan mitokondriyal DNA’da yer alıyor. Kunming Zooloji Enstitüsü’nden ekip, D4h soyu için 10 yıl süren bir arayışa çıktı, Avrasya’da 100 bin modern ve 15 bin Antik DNA örneğini taradı ve sonunda antik soydan gelen 216 çağdaş ve 39 eski bireye ulaştı. Araştırmacılar, zaman içinde oluşan mutasyonları analiz ederek, örneklerin coğrafi konumlarına bakarak ve karbon tarihleme kullanarak D4h soyunun kökenlerini ve yayılım geçmişini yeniden inşa ettiler. Sonuçlar, iki göç olayını ortaya çıkardı.
İKİ FARKLI GENETİK GÖÇ DALGASI
Bunlardan ilki, 19 bin 500 ila 26 bin yıl önce, buz tabakası örtüsünün en yüksek olduğu ve kuzey Çin’deki iklim koşullarının muhtemelen yaşanmaz olduğu dönemdeydi. İkincisi ise buzulların erime döneminde, 19 bin ila 11 bin 500 yıl önce meydana geldi. Bu dönemde artan insan nüfusu göçleri tetiklemiş olabilir. Bilim insanları, bu ikinci göç sırasında, Yerli Amerikalılar ve Japon halkı, özellikle de yerli Ainu halkı arasında şaşırtıcı bir genetik bağlantı buldular.
Buzulların erime döneminde, bir grup Çin’in kuzey kıyılarından Japonya’ya doğru kollara ayrıldı ve Japon halkına soy katkısında bulundu. Çalışma bunun, Amerika, Çin ve Japonya’daki eski insanlar arasındaki arkeolojik benzerliklerle uyumlu bir bulgu olduğunu düşünüyor.