Evlenecek çiftler için nikah evraklarını toparlamak ve yapılması gerekenler oldukça kolay. İşte yapmanız gerekenler ve nikah başvurusu için detaylar…
Nikâh başvurusunda istenen belgeler aşağıda yer alır. Nikâh başvuru işleminde bu belgelerin eksiksiz olarak ilgili kuruma verilmesi gerekir...
Bazı ülkelerde bu belgelere ek olarak kişilerin yaşlarına da dikkat edilir. Ayrıca yine bazı ülkelerde evlenebilmek için kişilerin belirli bir ücret ödenesi gerekebilir. Evlenmek isteyen kişiler bekleme sürelerine dikkat ederek nikâh için gün almalıdır.
Nikâh başvurusu için kimlik belgesi geçici olmamalıdır. Geçici kimlik belgesi yerine pasaport kullanılarak evlilik sağlanabilir. Nikâh için geçici kimlik belgesi kabul edilmemesinin nedeni kimliğin bu şekilde doğrulanamıyor olmasıdır. Geçici kimlik belgesi yalnızca belirli yerlerde kullanılabilen ve sınırlı bir süreye sahip olan niteliktedir. Bu neden ile nikâh başvurusu amacı ile kullanılamaz.
Ancak her ülkeye ait kendi yasal düzenlemeleri vardır. Bu düzenlemelerin öğrenilmesi için ilgili nikâh ofisine ya da belediye binasına başvuru yapılmalıdır.
Nikâh başvurusunda adımlar aşağıda yer alır. Nikâh başvuru işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler ilk olarak nikâh başvuru formunu doldurur. Bu formda evlenecek kişilere ait kimlik bilgileri, meslekler, adresler gibi kişisel veriler yer alır. Var ise önceki evlilikler için de belgeler bu forma kaydedilir.
Nikâh başvuru formunun hazırlanması sırasında boşluklar doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Formda istenen veriler genel olarak şu şekildedir:
Nikâh başvurusunun yapılma süreci ülkeye ya da bölgeye göre değişiklik gösterir. Bazı bölgelerde çiftlerin nikâh başvurusu için en az üç ay öncesinde belediyeye başvuru yapması gerekir. Bazı bölgelerde ise birkaç hafta sonrası için gün verilebilir. Bu sürenin belirlenmesinde nikâh memurunun ve belediyenin yoğunluğuna dikkat edilir.
Nikâh başvuru işlemi öncesinde çiftlerin ortak bir karar ile nikâh başvuru tarihlerini belirlemeleri gerekir. Bu sayede belediyeden gün almak daha kolay olur. Belediyedeki görevliler nikâh memurunun o tarihte müsait olup olmadığını incelerek çifte haber verir. O tarih için boş yer yok ise en yakın tarihe randevu verilir. Çiftler ve nikâh için görevli olan şahitlerin belirlenen tarih ve belirlenen alanda hazır olması gereklidir.