ABD'den İran'dan düşmanlık tiyatrosu! Asıl hedef bölgeye yerleşmek
Üç askeri öldürülen ABD, Irak ve Suriye’deki İran destekli grupları vurdu. Ancak uzmanlara göre bu iki ülke arasındaki bir danışıklı dövüş. Asıl hedef ise birbirlerini düşman gösterip bölgeye yerleşmek!
ABD-İran arasında üçüncü ülkeler üzerinden süren çatışmalara bir yenisi daha eklendi. Üslerine düzenlenen saldırılarda 3 askerini kaybeden ABD, olayın sorumlusu olarak gösterndiği İran destekli gruplara saldırdı. Irak ve Suriye’de 85 hedef bombalandı. Saldırılarda en az 15 sivil öldü. Ancak uzmanlara göre yaşananlar 20 yıllık tiyatronun son perdesi.
TRUMP GİZLİ ANLAŞMAYI İFŞA ETTİ
Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'in gelişmenin dikkat çekici yönü bu saldırı dalgasının Haşdi Şabi lideri Falih Fayad’ın ‘bütün karargahları boşaltın’ açıklamasından sonra gerçekleşmesi. Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran güçlerinin Amerikan mevzilerine saldırısından önce kendilerini uyardığını ve bu saldırıları hiçbir kayıp vermeden atlattıklarını söylemişti.
KAYBEDEN SÜNNİ MÜSLÜMANLAR
Orta Doğu uzmanı İsmail Yasa, ABD ve müttefik güçlerin müdahalesinden önce Irak’ta tek bir silahlı Şii yapının bulunmadığının altını çizdi. İran'ın, İsrail ve emperyalizm karşıtlığına ek DEAŞ terörünü bahane ederek 130 bin kişilik Haşdi Şabi ordusunu kurduğunu hatırlatan Yasa, "Lübnan’da Hizbullah ve Suriye’de onlarca Şii grup, bu ülkelerin ana askerî gücü hâline geldi. Aynı şekilde Yemen’de binlerce sivili katleden Husi’ler de yine Gazze-İsrail katliamı üzerinden meşrulaştırıldı. Bütün bu süreçlerden ABD, İsrail ve İran karlı çıkarken Yemen, Irak, Suriye ve Lübnan halkı kaybetti. Özellikle Sünni milyonlarca insan ortada kaldı. ABD ise hem İsrail’in genleşmesini sağladı hem de Irak ve Suriye’de örgütler üzerinden kendisine bağlı korsan devletçikler kurdu” diye konuştu.
BİRBİRİNE CAN SİMİDİ
Müstafi Amiral Cihat Yaycı ise, Batı ittifakı ve İran’ın zor zamanda birbirlerinin imdadına yetiştiğini kaydetti. ABD’nin derin iç çalkantılar yaşadığını kaydeden Yaycı “Birleşik Devletler, Teksas’ta çıkan son krizin üstesinden İran’ın Ürdün saldırısı ile geldi. Yıllardır İran-İsrail-ABD geriliminden hep bölge ülkeler zarar gördü. Ancak yaşanan bütün krizler eş güdümlü bir biçimde İsrail, İran ve ABD’ye alan açtı.
Bu noktada "ABD neden İran’ı hedef almıyor ya da İran niye Amerikan varlığını vurmuyor?" sorularının sorulması gerektiğini belhirten Yaycı, "İran, ABD ve İsrail aslında birbirlerini hem eylem hem de doktrinel açıdan destekleyen unsurlar. Ve bu ülkeler her ne kadar düşman tonda tehditler savursa da Türkiye’yi birbirlerinden çok daha tehlikeli gören anlayışa sahipler” ifadelerini kullandı.