Tgrt Haber

ABD’den Türkiye’ye “İsveç” mesajı: Gerekli adımlar atıldı

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Haziran 2023 07:11 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 07:40
ABD’den Türkiye’ye “İsveç” mesajı: Gerekli adımlar atıldı

Son dakika haberi: Rusya’nın saldırıları sonrasında NATO’ya üye olmak isteyen ancak Türkiye tarafından veto yiyen İsveç için ABD’den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç’in Türkiye’nin bazı endişelerini gidermek için adımlar arttığını ifade ederken bu sürecin geride kaldığını söyledi. 

Türkiye​, Finlandiya​, İsveç​ ve NATO​ arasındaki görüşme trafiği sürüyor. Rusya’nın saldırıları sonrasında NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya için Ankara iki farklı tutum içinde bulundu. Finlandiya’nın NATO üyeliğini şartları yerine getirdiği için onay veren Türkiye bu durumu İsveç için yapmadı. Zira ülkesinde hala terör örgütünün eylemlerine izin veren iadesi istenen teröristler için somut adım atmayan İsveç yönetimi ile görüşmeler sürüyor.

ABD: ENDİŞELER GİDERİLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsveç’in NATO üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhlas Haber Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre İsveç’in terör örgütü PKK bağlantısı ilan edilen bir kişiyi Türkiye’ye iade edeceğini hatırlatarak Ankara’nın endişelerini gidermek adına hamlelerin yapıldığını söyledi.

İki ülkenin de NATO'nun uzun süredir ortakları olmaları, AB üyelikleri ve Rusya​'nın Avrupa güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle bu sürecin hızlı olmasının normal olduğunu kaydeden Blinken, "Ancak bu süreç çerçevesinde NATO üyesi ülkelerin endişelerini dile getirmesi de normal. Bu, özellikle saldırıya uğrayan üyelere diğerlerinin destek vermesi anlamına gelen NATO'nun 5. maddesi açısından önem taşıyor. Bu süreç işledi ve Türkiye sahip olduğu bazı endişeleri dile getirebildi" şeklinde konuştu.

“İSVEÇ’İN KATILMASINI İSTİYORUZ”

Finlandiya ve İsveç'in de Türkiye'nin endişelerini gidermek için gerekli adımları attığını söyleyen Blinken, "Diğer NATO müttefikleri ve ABD artık İsveç'in resmi olarak NATO'ya katılması gerektiği görüşünde. Beklentimiz bunun Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde gerçekleşebileceği yönünde" diye konuştu. Blinken, Türkiye, İsveç ve NATO arasında bu hafta bir toplantı gerçekleştirilmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

4’LÜ ZİRVE YARIN

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın ev sahipliğinde, 14 Haziran 2023 Çarşamba günü saat 09.00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...