Tgrt Haber

Dünya basını muhalefetteki krizi yazdı: Anlaşmazlık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımcı oluyor

08 Mart 2023 14:22 - Güncelleme : 08 Mart 2023 15:35
Dünya basını muhalefetteki krizi yazdı: Anlaşmazlık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımcı oluyor

Türkiye adım adım seçime giderken dünya basını, aday krizi yaşanan muhalefete dikkat çekti. İsrail basını, Türkiye'deki muhalefeti kendi muhalefet bloğu ile karşılaştırarak bu gerginliğin en çok Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaradığını yazdı.

Ankara'da geçtiğimiz günlerde baş döndüren siyasi trafik, aday krizinin çözüme kavuşmasıyla son buldu. Dünya basını ise seçime giden Türkiye​'yi markajına aldı ve muhalefette yaşanan aday krizine dair detayları kaçırmadı. İsrail merkezli Haaretz gazetesinden dikkat çeken bir muhalefet analizi geldi. Haaretz, Türkiye'deki muhalif bloğun İsrail'dekine benzediğini, ''Türk muhalefeti şimdi İsrailli muadili ile ne kadar ortak noktası olduğunu gösteriyor'' ifadeleriyle dile getirdi.

Zvi Bar'el'e ait olan haberde, muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak Türkiye'de parlamenter sisteme geri dönmeyi istediği, gerginliğin ise CumhurbaşkanıErdoğan​'a yaradığı, ''Muhalefetteki anlaşmazlık, sadece Türkiye cumhurbaşkanına yardımcı oluyor.'' sözleriyle belirtildi.

''DRAMATİK HAFTA SONU''

Muhalefetin koalisyonun en güçlü partisinin liderini aday gösterdiğini yazan Jerusalem Post ise ''Anlaşma koalisyon için dramatik bir hafta sonunun ardından sağlanabildi'' dedi. ''Muhalefet koalisyonu içinde hafta sonu yaşanan kaos, Türk medyasında günün her saati yer almasına yol açtı' denilen haberde Kılıçdaroğlu​'nın deneyimli bir bürokrat olduğuna vurgu yapıldı.

Dünya basını muhalefetteki krizi yazdı: Anlaşmazlık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımcı oluyor

Jerusalem Post'un haberinde şu ifadeye yer verildi:

''74 yaşındaki Kılıçdaroğlu deneyimli bir bürokrat, ancak İstanbul'daki zaferi uluslararası manşetlere çıkan İmamoğlu'nun aksine, pek çok kişi onun karizmadan yoksun olduğunu düşünüyor.''

Gazete Kılıçdaroğlu'nun bundan sonra izleyeceği yol için ''Kılıçdaroğlu bundan sonra muhtemelen HDP'nin kendisini destekleyip desteklemeyeceğine veya kendi adayını çıkarıp çıkarmayacağına bakacaktır'' değerlendirmesi yapıldı.

''KILIÇDAROĞLU EZİCİ LİDERLİK SAVAŞINDAN GALİP ÇIKTI''

''Kılıçdaroğlu altı partinin başkanları arasındaki ezici liderlik savaşından galip çıktı'' diyen France 24 haberinde şu ifadelere yer verdi:

''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs seçimlerindeki rakibi Salı günü 'bu çılgınlığı sona erdirme' ve Türkiye'yi çeşitli toplumların uyum içinde olduğu barışçıl bir ulusa dönüştürme sözü verdi.''

Dünya basını muhalefetteki krizi yazdı: Anlaşmazlık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımcı oluyor

Politico ise ''Türk muhalefeti, Erdoğan karşıtı aday olarak Kılıçdaroğlu'nun arkasında birleşti'' dedi. Haberde İmamoğlu isminin de masada olduğu ancak ortak aday olarak Kılıçdaroğlu'nun seçildiğinin altı çizildi.

Fransız gazetesi Le Monde, ''Türk muhalefeti, Mayıs'taki seçim​ öncesi nihayet Erdoğan'a karşı birleşti'' başlığını kullandı.

Al Jazeera ise HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'nu destekleyebileceğini yazdı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...