Tgrt Haber

Gazze'nin 'meçhul' çocukları! Kaç umut ışığı öksüz-yetim kaldı tahmin edilemiyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: DW Türkçe
16 Aralık 2023 14:53 - Güncelleme : 17 Aralık 2023 11:16

İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle şimdiye kadar 18 bin 800 sivil hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu ya çocuk ya da kadın... Saldırılardan şans eseri kurtulan çocuklar ise öksüz ve yetim kaldı. Hastaneye refakatsiz gelen çocuklar kayıtlara 'meçhul' olarak geçiyor.

Hamas​'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze​'ye 71 gündür bombalar yağdıran İsrail, 18 bin 800 sivilin ölümüne neden oldu. Gazze'deki hükümet, saldırılarda en az 8 bin çocuk ile 6 bin 200 kadını öldürdüğünü duyurdu. Saldırıların en başından beri okul, mülteci, hastane gibi binlerce sivilin sığındığı yerleri bombalamaktan kaçınmayan İsrail yüzünden binlerce çocuk öksüz-yetim kaldı.

RAZAN HASTANEYE TEK BAŞINA GELDİ

DW Türkçe'nin haberine göre, 10 yaşındaki Razan Şabat da anne ve babasını kaybeden çocuklardan biri. Razan, evlerinin yanındaki binaya bomba düştüğünü, moloz ve duvarların üzerlerine düştüğünü, yaralandıklarını anlattı. Birçok akrabasının Gazze'de mahsur kaldığını söyleyen küçük çocuk, saldırının ardından El Aksa Hastanesi'ne tek başına geldiğini anlattı. 

Gazze'nin 'meçhul' çocukları! Kaç umut ışığı öksüz-yetim kaldı tahmin edilemiyor

KAYITLARA 'MEÇHUL' OLARAK YAZILIYORLAR

Razan'ın henüz haberi olmasa da ebeveynleri ve akrabalarının çoğu İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybettiler. Hastaneye refakatsiz gelerek kimliği belirlenemeyen çocuklardan sadece bir tanesi olan Raşan, diğer kimsesiz çocuklar gibi kayıtlara 'meçhul' olarak geçti. 

Razan Şabat ile ilgilinen El Aksa doktoru Yunis El-Ajla, hastaneye gelen ya da getirilen birçok çocuğun isimlerini bilmediklerini bu yüzden kayıtlara 'meçhul' olarak yazdıklarını anlattı:

''Hastaneye gelen birçok çocuğun adını bilmiyoruz. Bu yüzden ailelerinden ya da yakınlarından biri gelip onları tanıyana kadar giriş dosyalarına 'meçhul' diye yazıyoruz.''

Gazze'nin 'meçhul' çocukları! Kaç umut ışığı öksüz-yetim kaldı tahmin edilemiyor

KAÇ ÇOCUK ÖKSÜZ YA DA YETİM TAHMİN EDİLEMİYOR

Razan ise uzun bir süre 'meçhul' olarak kalmadı. Amcası, birkaç gün sonra hastaneye gelerek onu buldu. Razan, şimdilerde amcası ve yengesiyle beraber. Yengesi Rajaa El Jaru, Razan'ın ailesini kaybettiğini bilmediğini, artık ondan kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi. 

UNICEF, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle kaç çocuğun öksüz ya da yetim kaldığını tahmin etmenin çok zor olduğunu belirtti. Razan gibi anne ve babası İsrail saldırılarında ölen çocuklara ya akrabaları ya da yakınları sahip çıkıyor. 

Gazze'nin 'meçhul' çocukları! Kaç umut ışığı öksüz-yetim kaldı tahmin edilemiyor

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 787 Filistinli​ öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil​ altyapı tahrip ediliyor.

Gazze'nin 'meçhul' çocukları! Kaç umut ışığı öksüz-yetim kaldı tahmin edilemiyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 118’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 450 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 288 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 24 Lübnanlı sivil, 108 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

 

Kaynak: DW Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...