Tgrt Haber

Hamas lideri İsmail Haniye suikastında dikkat çeken iddia: İstihbarat ABD'nin olası yardımına işaret ediyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
31 Temmuz 2024 13:06 - Güncelleme : 31 Temmuz 2024 15:06
Hamas lideri İsmail Haniye suikastında dikkat çeken iddia: İstihbarat ABD'nin olası yardımına işaret ediyor

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Suikast için kullanılan istihbaratın ABD'yi işaret ettiği öne sürüldü.

İran'ın yeni lideri Mesud Pezeşkiyan​'ın görevi teslim alma töreni için Tahran'da bulunan Hamas​ lideri İsmail Haniye​ suikasta uğradı. Hamas, Haniye'nin ölümü için İsrail'i işaret ederken Netanyahu​, bakanlarına 'sus emri' verdi. İsrail, Hamas liderinin öldürülmesine dair resmi bir açıklamada bulunmadı ve saldırıyı da üstlenmedi.

El Cezire'nin Savunma Editörü Alex Gatopoulos ise dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Gatopoulos, Haniye'nin bulunması ve öldürülmesinde kullanılan istihbaratın "ABD'nin olası yardımına işaret ettiğini" söyledi. İstihbaratın bir anahtar olduğunu dile getiren Gatopoulos, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"İstihbarat anahtardır. Dünyadaki herhangi bir silah, onu yönlendiren istihbarat kadar iyidir. İstediği kadar isabetli olabilir. Teknik istihbarat bir yer sağladı, "hızlı bir şekilde harekete geçmeleri gereken bir şey oldu... ABD açıkça bu tür istihbaratı toplama araçlarına ve yeteneğine sahip.''

Hamas lideri İsmail Haniye suikastında dikkat çeken iddia: İstihbarat ABD'nin olası yardımına işaret ediyor - 1. Resim

Ayrıca Gatopoulos, Mossad ve İranlı muhaliflerin sahada bilgi için kullanıldığı detayını da hatırlattı.

ABD 'SUİKASTTA DAHİLİ OLDUĞU'' İDDİASINI YALANLADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Singapur'a gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret sırasında Channel News Asia'ya (CNA) özel röportaj verdi.

Blinken, ABD'nin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikasttan önceden haberdar olmadığını ve suikasta dahil olmadığını ifade etti.

''HANİYE SUİKASTI SINIR ÖTESİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ''

Öte yandan İran basını, Tahran'da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikasta ilişkin ilk ayrıntıları paylaştı.

İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'nda yer alan haberde, Haniye'nin suikast sırasında Tahran'ın kuzeyinde bulunan gazilere ait özel bir konutta bulunduğu ve saldırının yerel saatle 02.00'de (TSİ 01.30) gerçekleştirildiği belirtildi.

Haniye'ye yönelik saldırının havadan düzenlendiği aktarıldı. İran devlet televizyonu ise saldırının sınır ötesinden gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

Kaynak: Tgrthaber.com / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...