Tgrt Haber

İsrail'de sokaklar savaş alanına döndü: Tartışmalı yasaya tepkiler sürüyor

25 Temmuz 2023 00:14 - Güncelleme : 25 Temmuz 2023 00:16
İsrail'de sokaklar savaş alanına döndü: Tartışmalı yasaya tepkiler sürüyor

İsrail'de Netanyahu hükümetinin yüksek mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak tartışmalı yasa onaylandı. Yasa tasarısına karşı günlerdir sokakta eylemlerini sürdüren İsrail halkı, duruma isyan etti. Eylemlerin merkezi olan Tel Aviv'de protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Olaylar giderek çığrından çıkmaya başlarken Netanyahu, muhalefetle anlaşma çağrısında bulundu.

İsrail Meclisi, Başbakan Binyamin Netanyahu​ hükümetinin yüksek mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak tartışmalı yasa tasarısını 2. ve 3. oylamada onayladı.

En başından beri yasa tasarısına tepki gösteren İsrail halkı yaşanan gelişmeler üzerine "sivil itaatsizlik" çağrısında bulundu. Günlerdir sokakta eylemlerini sürdüren İsrail halkı ile polis arasında yaşanan gerilim yerini çatışmaya bıraktı.

Yapılan çağrı üzerine yüzlerce kişi, Tel Aviv​'de hükümet kompleksinin bulunduğu Kaplan Caddesi'nde toplandı. Bir grup, Tel Aviv'in ana arteri Ayalon otoyolunu trafiğe kapattı, yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Bu sırada yoldan geçmeye çalışan bir araç, göstericileri umursamadan gaza bastı. Bazı göstericiler yaralandı.

Protestolar​ Tel Aviv dışında birçok bölgeye yayılırken eylemciler, polisle çatıştı. Tel Aviv’de Ayalon otoyolunu trafiğe kapatan göstericilere polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Kudüs’teki Begin otoyolunu kapatan göstericilere ise polis, sert müdahalede bulundu.

İSRAİLLİ DOKTORLAR YARIN GREVE GİDİYOR

İsrail Tabipler Birliği, tartışmalı yasa tasarının onaylanmasına tepki gösterdi. Tabipler Birliği'nin aldığı karar doğrultusunda hekimler, yarından itibaren 24 saatlik bir greve başlıyor. Doktorlar, yalnızca acil hastalara hizmet verecek.

NETANYAHU: DEMOKRASİNİN SONU DEĞİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise tartışmalı yasa tasarısının mecliste kabul edilmesinin ardından ulusa seslendi. Netanyahu, protestolara neden olan yasa tasarısının seçilmiş bir hükümetin ülkeyi yönetmesi ve hükümetin yönetimde dengeyi yeniden sağlaması gerektiğini aktardı. Netahyahu, “Seçmenin iradesini gerçekleştirmek kesinlikle demokrasinin sonu değildir. Demokrasinin özü budur” dedi.

"SON ANA KADAR ANLAŞMAYA ÇALIŞTIK"

Kendisi tarafından muhalefet kanadına söz konusu yargı reformu​ ile ilgili yapılan tüm tekliflerinin reddedildiğini aktaran Netanyahu, reform konusunda uzlaşma sağlanamamasından muhalefeti sorumlu tuttu. Her şeye rağmen müzakerelere ve uzlaşmaya yönelik çabaların süreceğini ifade eden Netanyahu, “Oylama sırasında bile son ana kadar anlaşmaya varmaya çalıştık” dedi.

Yargı reformu kapsamında müzakereler için önümüzdeki günlerde muhalefet ile temasa geçeceğini belirten Netanyahu, "Bu, her konuda anlaşmaya varmak için fazlasıyla yeterli bir süre" dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...