Tgrt Haber

İsveç Başbakanı NATO üyeliği konusunda halen umutlu: Erdoğan kapıyı kapatmamıştır

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 Ocak 2023 06:07 - Güncelleme : 25 Ocak 2023 06:33
İsveç Başbakanı NATO üyeliği konusunda halen umutlu: Erdoğan kapıyı kapatmamıştır

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç’in NATO’ya üyelik konusundaki umudunu halen koruyor. Irkçı provokatör Rasmus Paludan’ın skandal Kur’an-ı Kerim’i yakma eylemi sonrası Türkiye’nin gösterdiği tepkiye değinen İsveç Başbakanı, provokatörlerin İsveç’in NATO üyeliğini engellemeye çalıştığını savundu.

İsveç​ ile Türkiye​ arasındaki gerilim yükseldi. Danimarkalı provokatör siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye büyükelçiliği önüne gelerek skandal Kur’an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştirmesine başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Ankara’dan çok sert tepki sesleri yükseldi. Türkiye’nin tepkisi dünya basınında büyük yankı uyandırırken İsveç’in NATO​ üyeliğinin üzeri çizildi yorumları yapıldı.

SUÇU PROVOKATÖRE ATTI

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm'de ortak bir basın toplantısı düzenledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İsveç’in en ciddi güvenlik sorunu yaşadığını söyleyen Kristersson, Türkiye ile diyaloğa tekrar dönmek istediklerini söyledi. Alçak eylemin ardından Türkiye’nin gösterdiği tepkiye saygı duymak zorunda olduklarını söyleyen İsveç Başbakanı, “Provokatörler, İsveç'in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Finlandiya, hala NATO'ya İsveç ile beraber girmek istiyor. İsveç'in NATO'ya üye olması engellenirse, bu durum Finlandiya'nın NATO'ya yalnız girmesine engel teşkil etmez” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'e yönelik son açıklamalarına da değinen Kristersson, "Erdoğan'ın açıklamasına yorum yapmayacağım. Bunu kimsenin, 'Erdoğan kapıyı kapattı' şeklinde yorumladığını sanmıyorum." iddiasında bulundu.

SKANDAL EYLEME TEPKİ GÖSTERDİ

İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önündeKur'an-ı Kerim​ yakılmasına değinerek, şunları kaydetti:

Kitapların yakılmasının çok karanlık bir tarihi vardır. Bunu belirtmek, Türkiye'ye yaranmaya çalışmak değildir. Türkiye'de ve protestoların düzenlendiği Afganistan ve Pakistan gibi diğer ülkelerde sert tepkiler var. Sosyal medyada, İsveç mallarını boykot etmek isteyen sesler yükseldi. Hükümet, durumu yakından takip ediyor.

İsveç Savunma Bakanı Jonson da İsveç'in NATO'ya üye olması için çabalarının devam edeceğini ve bunun İsveç'in NATO güvenliğine çok şey katacağını belirtti.

İsveç Başbakanı NATO üyeliği konusunda halen umutlu: Erdoğan kapıyı kapatmamıştır

PALUDAN KORKTUĞUNU İTİRAF ETMİŞTİ

Alçak eylemi gerçekleştiren Paludan, Türkiye'nin ve dünyanın tepkisini çeken provokasyonu sonrasında "korktuğunu" söylemişti. Danimarkalı aşırı sağcı Paludan dakikada 20 ölüm tehdidi aldığını açıklarken Amacının Türkiye'ye gol atmak olduğunu, ancak "İşlerin isteği gibi gitmediğini" ifade etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nokta Akyüz 25 Ocak 2023 12:08

Her istediğini yapcak ve bizden iyi niyet bekleyecek yok böyle bir şey

Sonraki Haber Yükleniyor...