Tgrt Haber

Gazze'de son durum... İsrail yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu, 21. günde en yoğun bombardımanı başlattı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
27 Ekim 2023 23:40 - Güncelleme : 28 Ekim 2023 07:45

İsrail'in abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail, havanın kararmasıyla birlikte Gazze'yi yine bombardımana aldı. Hamas'tan yapılan açıklamaya göre Gazze Şeridi yoğun hava saldırısı gerçekleşiyor. İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, hastaneler dahil Gazze'nin kuzeyindeki ve şehir merkezindeki sivillerin Gazze vadisinin güneyine gitmesini talep etti. Gazze Şeridi'nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi. Yoğun saldırılar üzerine Hamas Müslüman ve Arap ülkelere harekete geçmeleri konusunda çağrı yaptı. İsrail Ordu Sözcüsü, beklenen büyük kara harekatının bugün gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü kanlı bombardıman binlerce Filistinliyi hayattan koparırken binlercesinin de yaralanmasına yol açtı. Bunun yanında yerleşim yerleri ve sağlık kurumlarının yerle bir olması yeni sorunları beraberinde getirirken bu sefer de Gazze'nin dünyayla bağlantısı kesildi.  

İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarında yeni bir aşamaya geçeceğini duyurdu. Kara harekatına gün sayan İsrail, hastaneler dahil Gazze'nin kuzeyindeki ve şehir merkezindeki sivillerin Gazze vadisinin güneyine gitmesi çağrısında bulundu. Konu hakkında açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Kara kuvvetleri bu akşam operasyonları genişletiyor. Gazze sakinlerine güneye gitme çağrısı yapıyoruz" dedi.

Yaklaşık iki haftadır kara harekatı için tanklarını ve askerlerini hazır bekleten İsrail, bu gece itibarıyla kara operasyonlarını genişletiyor. İsrail kuvvetleri Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana gerçekleşen hava saldırılarının en şiddetlisini bu gece gerçekleştiriyor. 

GAZZE'NİN DÜNYAYLA BAĞLANTISI KESİLDİ

İsrail'in elektriğini kestiği ve yakıt girişine izin vermediği için karanlıkla gömülen Gazze'de tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdi. Filistin telekomünikasyon şirketi 'Jawwal' sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğü ve "Gazze'nin dünya ile bağlantısının kesildiği" duyurdu.  

Gazze'de son durum... İsrail yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu, 21. günde en yoğun bombardımanı başlattı

21'NCİ GÜNDE EN YOĞUN BOMBARDIMAN 

İsrail hava kuvvetleri karanlığın bastırmasıyla birlikte Gazze Şeridi'ni yoğun bombardımana aldı. Hamas tarafından yapılan açıklamaya göre 40 dakika içerisinde 100 hava saldırısı düzenlendi, Gazze'de iletişim tamamen kesildi. İsrail ordusu ise, "Şu ana kadar yaptığımız saldırılarda yeni bir aşamaya geçtik" diye açıklama yaptı.  

GAZZE'DEN SON GELİŞMELER...   

01.15 Türk Kızılayı, Gazze'de görev yapan yerel ekipleriyle iletişim kuramadıklarını açıkladı. Açıklamada "Maalesef hiçbir iletişim kanalı çalışmıyor ve tüm insani yardım çalışanları ile ilgili büyük bir endişe içindeyiz" denildi.

01.12 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Gazze’de internet ve mobil şebekenin kesilmesini kınadı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Altun, "Gazze’de sabit hat, mobil telefon ve internet iletişiminin tamamen kesilmesi kabul edilemez. Bu, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının son aşamasıdır" dedi. 

01.10 İsrail savaş uçakları, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin ve Endonezya Hastanesi'nin çevresini vuruyor.

00.14 Sputnik'in iddiasına göre, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen BM parlementosundan çıkan ateşkes çağrısı için, "Çirkin ateşkes çağrısını kesin bir şekilde reddediyoruz" dedi.  

23.44 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, BM'de oylanan 'Gazze'de insani ateşkes' kararnameye 'hayır' oyu veren ülkelere tepki gösterdi. Yılmaz, "Gazze’de sivil halk ağır bombardıman altında iken insani ateşkese dahi evet diyemeyen bir siyaset olmaz olsun. Hukuk ve ahlak tanımayan bir güç ancak zulüm üretir" dedi.

23.17 Kassam Tugayları Sözcüsü: Kara saldırısı ile karşı karşıyayız. Şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

23.13 BM Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti

23.05 İskoçya Başbakanı'ndan 'Gazze' isyanı: Dünyanın yeter demesi için daha kaç çocuk ölecek?

22.30 Filistin Başbakanı Iştiyye: Gazze Şeridi'yle iletişim ve internetin kesilmesinin amacı, Filistin halkına yönelik katliamlar işlemektir.

22.22 Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi'nden harekat uyarısı: Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır. İsrail, Gazze'de yeni bir kara savaşı başlattı ve sonucu çok büyük bir insani felaket olacak. 

22.15 İsrail Ordu Sözcüsü'nün açıklamasında, "Şu anda kara harekatı gerçekleşmiyor. Beklenen büyük harekat bu değil" dedi. 

22.12 Beyaz Saray'dan kara harekatı açıklaması: Bölgedeki güçlerimizi korumak için her şeyi yapacağız

22.04 Hamas'ın üst düzey yetkilisi İsrail'in kara saldırısına 'hazır' olduğunu söyledi.

21.45 İsrail ordusunun tankları Beythanun'a girdi. Hamas'tan yapılan açıklamada tankların geri püskürtüldüğü söylendi. 

21.21 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deye yönelik hava saldırılarıyla ilgili ateşkes çağrısında bulunarak, "Yalvarıyoruz, uyarıyoruz, ateşkes çağrısında bulunuyoruz" dedi. 

21.20 İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, hastaneler dahil Gazze'nin kuzeyindeki ve şehir merkezindeki sivillerin Gazze vadisinin güneyine gitmesini talep etti.

21.12 Filistin Telekomünikasyon Şirketi, Gazze Şeridi'nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurdu. 

21.08 BM ajansı son 24 saatte 14 çalışanın daha öldürüldüğünü duyurdu. Ajantan yapılan açıklamada, "7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam personelimiz 53'e yükseldi" ifadelerine yer verildi. 

HAMAS'TAN ARAP VE MÜSLÜMAN ÜLKELERE ÇAĞRI

21.04 İsrail'in yoğun saldırısı üzerine Hamas'tan Müslüman ve Arap ülkelere çağrı geldi. Hamas yaptığı açıklamada, "Arap ve Müslüman ülkeleri ile uluslararası toplumu, halkımıza karşı işlenen suçları ve bir dizi katliamı durdurmak için sorumluluk almaya ve derhal harekete geçmeye çağırıyoruz" denildi. 

20.00 İsrail ordusu yeni bir aşamaya geçildiğini duyurarak Gazze Şeridi'ne yoğun bir bombardıman gerçekleştirdi. Hamas'tan yapılan açıklamada son 40 dakikada 100'den fazla hava saldırısı gerçekleştirildiği duyruldu. 

17.15 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 7 bin 28 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 40'ından fazlasının çocuk olduğunu söyledi.

TEL AVİV'DEKİ BİR BİNAYA ROKET DÜŞTÜ

16.00 Tel Aviv'de bir binaya roket düştü, en az üç kişi yaralandı.İsrail'in Kanal 12 kanalı, Tel Aviv'e doğru fırlatılan en az sekiz roketin daha durdurulduğunu açıklarken Hamas saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

15.01: Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığını belirtti.

13.48 İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 298 artarak 7 bin 326'ya yükseldi.

İSRAİL POLİSİ YİNE GAZLA MÜDAHALE ETTİ

12.35 İsrail Polisi Mescid-i Aksa'da yine gazlı müdahaleye başladı. CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu Aslanlıkapı'dan yaptığı canlı yayında İsrail polisinin Filistinlilere gaz fişekleri ile saldırdığını aktardı.

12.25 Hamas bu hafta yine Cuma protestosu çağrısı yaptı. Cuma namazı kılmak isten Filistinliler seccadelerini alıp Mescid-i Aksa'ya giderken, İsrail polisinin yine yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve girişlere şartlı izin verdiği görüldü.

Gazze'de son durum... İsrail yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu, 21. günde en yoğun bombardımanı başlattı

İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE GİRDİ

12.20 İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 21. güne girildi. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin bir kez daha Gazze Şeridi'ne karadan girdiği belirtildi.

12.08 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü ve yakın zamanda bir barış konferansı düzenlenmesi fikrini desteklediklerini belirtti.

11.30 İsrail’in Maariv gazetesinin 522 yetişkinle yaptığı ankete göre, ordunun hemen geniş çaplı bir kara harekâtı düzenlemesine gerek olup olmadığı sorusuna İsrailli katılımcıların yüzde 29’u evet, yüzde 49’u ise “beklemek daha iyi olur” cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 22’si ise kararsız kaldı.

11.00 Gazze sağlık yetkilileri İsrail'in hava saldırıları sonucu son 24 saat içinde en az 481 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

10.43 Rusya'nın Kommersant gazetesine göre, Moskova'yı ziyaret eden Hamas heyetinden bir üye, rehinelerin ateşkes anlaşması sağlanana kadar serbest bırakılmayacağını söyledi.

09.41 İsrail polisi Cuma namazı öncesi Mescid'i Aksa'da güvenlik önlemlerini artırdı.Son birkaç haftadır insanlar caminin yakınında toplanıp sokakta namaz kılıyordu.

09.00 ABD ordusu Suriye'nin doğusunda, İran Devrim Muhafızları ve İran destekli gruplar tarafından kullanılan tesisleri vurdu.

Gazze'de son durum... İsrail yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu, 21. günde en yoğun bombardımanı başlattı

HAN YUNUS'TA 15 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

08.30: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne kara güçlerince yeni bir "nokta operasyonu" düzenlendiğini bildirdi. Gazze’nin orta bölgesine düzenlediği nokta operasyonuna savaş uçakları ve insansız hava araçlarının (İHA) da destek verdiği ifade edildi.

06.30: İsrail'in, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinde, sivillerin evlerini hedef aldığı saldırıda en az 15 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

05.30: Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin batısındaki Şatı Mülteci Kampı'ndaki el-Ebyad Camisi'ne düzenlenen hava saldırısı sonucu ölen ve yaralananlar oldu.

HAMAS: KARA HAREKATI HAKLAŞIYOR

04.00: Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatının yaklaştığını ve bunun da tehlikeli bir aşamaya sürüklendiğini söyledi.

03.10: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze saldırılarına yanıt olarak Tel Aviv ve Yafa'ya füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

02.10: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak, bunun "tüm bölgeyi kontrolden çıkaracağını" söyledi.

29 BİN KONUT TAMAMEN YIKILDI

00.00: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında, 190 bin konut kısmi zarar görürken, 29 bin konut tamamen yıkıldı, en az 2 bin kişinin enkaz altında olduğu bilgisi alındı.

Bombalanan yapılar arasında 79 hükümet binası, 38 cami, 3 kilise ve 189 okul var; okullardan 25'i hizmet dışı kaldı.
1 milyon 500 bin kişi evini terk ederek barınma merkezlerine ve hastanelere sığındı

23.10:  Avrupa Birliği (AB), İsrail'in günlerdir bombaladığı Gazze'de insani durumun endişe verici olduğunu belirterek, insani koridorlar ve çatışmalara aralar verilmesi suretiyle bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...