Tgrt Haber

Kuzey Kore'de 67 yıl sonra bir ilk: Kim Jong-Un'a karşı oy çıktı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
28 Kasım 2023 12:15 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 12:20
Kuzey Kore'de 67 yıl sonra bir ilk: Kim Jong-Un'a karşı oy çıktı

Kuzey Kore yerel seçimlerinde 1956'dan beri ilk kez karşı oy verildiği bildirildi.

Güney Kore​ merkezli Yonhap'ın, Kuzey Kore​'nin Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) dayandırdığı haberine göre, 27 bin 858 Kuzey Kore vatandaşı, il ve ilçelerde yapılan yerel seçimlerde aday​ gösterildi. Seçimlere katılımın yüzde 99,63 olduğu ifade edilen haberde, belirlenmiş adaya onay veya ret oyu kullanılan sistemde, il halk meclisi adayları için seçmenlerin yüzde 99,91'ininevet oyu, yüzde 0,09'unun da hayıroyu verdiği belirtildi.

İlçe ve şehir halk meclisi adayları için de seçmenlerin yüzde 99,87'sinin evet oyu, yüzde 0,13'ünün de hayır oyu kullandığı aktarıldı. Ülkedeki yerel seçimlerde 1956'dan beri ilk kez hayır oyu verildiği kaydedildi.

BU, OY HAKKI OLDUĞUNU GARANTİ ETMİYOR

İsmini vermek istemeyen Güney Kore Birleşme Bakanlığı yetkilisi, "Bu hareket, Kuzey Kore'nin seçimlerde insanların görüşlerini belirtmesine izin verdiklerini göstermek için yapılmış gibi duruyor ancak bu, insanların oy hakkı olduğunu garanti etmiyor." ifadesini kullandı.

İLK KEZ İL VE İLÇELERDE BİRDEN FAZLA ADAY VAR

Kuzey Kore'de geçen hafta gerçekleşen yasa değişikliğinin ardından ilk kez il ve ilçelerde birden fazla aday var. Pyongyang hükümetindeki iktidar partili adaylar seçmenlerle tek tek görüştü. Ülkede seçimlere katılım zorunlu tutuluyor.

Kimi iddialara göre seçimlerin asıl amacı nüfus sayımı yapabilmek öte yandan son genel seçimler Kim young-un oyların tamamını alarak tek aday olarak seçilmişti. Güney Kore basınında yer alan bilgilere göre, Kuzey Kore yavaş yavaş tek aday sisteminden çıkmayı planlıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...