Tgrt Haber

Son dakika! Rusya onayladı, kriz aşıldı: Tahıl koridoru 2 ay daha uzayacak

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Mart 2023 19:31 - Güncelleme : 13 Mart 2023 20:36
Son dakika! Rusya onayladı, kriz aşıldı: Tahıl koridoru 2 ay daha uzayacak

Son dakika haberi: Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda imzalanan ve 18 Mart'ta sona erecek olan tahıl koridoru anlaşması için Rusya'dan tüm dünyaya nefes aldıran bir karar çıktı. Rusya, yürütülen müzakerelerin sonucunda anlaşmanın 60 gün daha uzatılmasını kabul etti.

Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden olan Ukrayna​ ile Rusya arasındaki savaşın etkisi, bölgeyi aşarak dünyayı gıda krizinin eşiğine getirdi. Savaş nedeniyle Ukrayna tahılının yüklü olduğu gemilerin limanlardan çıkamaması gıda sektörünü derinden etkiledi.

Ancak Türkiye​ ve Birleşmiş Milletler'in arabuluğunda bir araya gelen iki ülkenin temsilcileri, yürütülen yoğun diplomatik görüşmeler sonucunda Temmuz 2022'de tahıl koridoru​ anlaşmasını imzaladı. Süresi dolmak üzere olan tahıl koridoru, Kasım 2022'de yapılan anlaşmayla 18 Mart'a uzatılmıştı.

TAHIL KORİDORU 60 GÜN DAHA AÇIK

Tüm dünya için hayati önem taşıyan tahıl koridoru anlaşmasının yeniden uzaltılması için Rusya ve Birleşmiş Milletler heyeti bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde yeniden bir araya geldi. Türkiye'nin de katkı sağladığı anlaşma, yapılan toplantının ardından imzalandı. Rusya, tahıl koridorunun 60 gün daha uzatılmasını kabul etti.

Cenevre'de Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Rusya arasında görüşme yapıldı. Görüşmeye Rusya’yı temsilen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, BM’yi temsilen ise BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebecca Greenspan katıldı.

Gerçekleşen ilk tur görüşmelerinin ardından Rus basınına bilgi veren Verşinin, "Az önce Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyetiyle istişarelerin yeni turunu gerçekleştirdik" dedi.

"YAPTIRIMLARI HAFİFLETİLMESİ YETERLİ DEĞİL"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 18 Mart'ta sonlanacak olan anlaşmanın 60 gün daha uzatılması teklifini kabul ettiklerini belirten Verşinin, "Rusya, 18 Mart’ta ikinci dönem sona erdikten sonra bu anlaşmanın bir kez daha uzatılmasına itiraz etmiyor, ama sadece 60 gün süreyle" ifadelerini kullandı.

Verşinin ayrıca, Rusya'ya uygulanan ambargolar nedeniyle anlaşmanın tek taraflı işlediğine dikkat çekerek, yaptırımların hafifletilmesinin de anlaşmanın tamamıyla uygulanması için yeterli olmadığını ifade etti.

Son dakika! Rusya onayladı, kriz aşıldı: Tahıl koridoru 2 ay daha uzayacak

BM'DEN ANLAŞMAYA DESTEK

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 6 ay daha uzatma kararına ilişkin konuştu. Dujarric, "BM'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na olan bağlılığı sürüyor" ifadesini kullandı.

BM'nin aynı zamanda Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmaya ilişkin çabalarını da sürdürdüğünü aktaran Dujarric, "BM, anlaşmanın bütünlüğü ve devamını sağlamak için her türlü çabayı sarf etmeye devam edecek" dedi.

"YAPTIRIM YOK, SAVAŞ NEDENİYLE ENGELLER VAR"

BM ve Moskova yönetimi arasında Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatına ilişkin imzalanan mutabakat zaptını uygulamak için BM'nin özel sektör, Rusya, Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD ile birlikte çalıştığına işaret eden Dujarric, "Rus gıda ve gübre ürünlerine yönelik bir yaptırım yok ancak ortada bir savaş var. Bu nedenle, yaptırım olmasa da özel sektörün çatışma ortamında faaliyet gösterirken karşılaştığı bazı engeller var" diye konuştu.

Dujarric, BM'nin bu bağlamda bazı ülkelere destek mektubu göndererek bankaların ve şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmaya çalıştırdıklarını bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...