Tgrt Haber

Son dakika! İsrail Ordu Sözcüsü ilan etti: Gazze'ye kara harekatına hazırlanıyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA/ AA / Dış basın
12 Ekim 2023 10:11 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 11:40

Son dakika haberi: Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' harekatına savaş ilanıyla karşılık veren İsrail, Gazze'yi günlerdir ablukaya aldı. Binlerce ölü ve yaralının olduğu çatışmaların 6'ncı gününde bomba yağdırmaya devam eden İsrail ordusu, kara harekatı için kolları sıvadı. İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, kara harekatına henüz karar vermediklerini ancak hazırlandıklarını duyurdu.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi​'ne yönelik saldırılarına 6. gününde de devam ediyor. Gazze kentine düzenlenen saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. Gece boyunca Gazze Şeridi'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı ve kuzeydeki Cibaliya bölgelerine yönelik bombalama sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Eş-Şati Mülteci Kampı ve kuzeydeki Cibaliya bölgelerine düzenlenen yoğun bombardıman sonucu onlarca Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Ölü ve yaralılara ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

MÜLTECİ KAMPINA BASKIN

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs​'ün kuzeyinde yer alan Kalendiya Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında bir Filistinliyi ağır yaraladı, 2'sini gözaltına aldı.

Görgü tanıkları, baskına karşı çıkan Filistinliler​ ile İsrail güçleri arasında arbede yaşandığını, İsrail güçlerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunduğunu söyledi. Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre İsrail güçlerinin müdahalesinde bir Filistinli başından gerçek mermiyle yaralandı.

Son dakika! İsrail Ordu Sözcüsü ilan etti: Gazze'ye kara harekatına hazırlanıyoruz

ORDUDAN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

Gazze'yi elektriksiz bırakan ve havadan ablukaya alan İsrail'den olası kara harekatına ilişkin de açıklama geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, kara harekatı yapıp yapmayacaklarına henüz son kararı vermediklerini ancak hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Hagari, güvenlik zafiyet olduğu yönündeki eleştirilere ise, "Bu olayla ilgili somut bir istihbarat uyarısı yoktu. Böyle bir olayı kavrayamadık. Bir önceki gece bazı istihbarat işaretleri vardı ama böyle büyük bir saldırı olacağının değil. Her şeyi derinlemesine araştıracağız" sözleriyle cevap verdi.

İsrail ordusunun kuzeyden gelecek muhtemel bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını aktaran Sözcü Hagari, askerlerin bölgedeki yerleşim alanlarının çevresinde devriye gezdiğini, kontrol noktaları kurduğunu, arazide tuzaklar hazırladığını ve bölgenin daha fazla birlikle takviye edileceğini söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, kara harekatı yapıp yapmayacaklarına henüz son kararı vermediklerini söyledi.

İSRAİL BASINI: NETANYAHU'NUN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK

İsrail basını, savaş kabinesinin Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ablukayı sertleştireceğini ve bir kara operasyonunun beklendiğini yazdı. Birçok yayın organı, yeni hükümetin aralarında yurt dışındaki İsraillilerin de bulunduğu360 bin yedek askeri seferber ederek Gazze’ye kara operasyonuna hazırlandığına dikkat çekti.

askeri uzmanlar, yedek askerlerin eğitimi ve mühimmatların hazırlanması için zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, Gazze’ye kara harekatının çok riskli olduğunu, ciddi bir İsrailli kaybıyla sonuçlanabileceğini ve askerlerin rehin alınabileceğini, ancak Netanyahu hükümetinin başka şansı olmadığını belirtiyor.

İsrail basını, kara operasyonunun muhtemelen gelecek hafta başlayacağını, İsrail birliklerinin doğu ve kuzey yönünden Gazze’ye girerek bölgeyi kuşatma altına alacağını kaydetti. İsrail ordusunun temel hedefi Hamas’ın kullandığı yeraltı tünellerini yok etmek ve Filistinli grupların kaçırdığı İsrailli rehineleri kurtarmak olacak.

ÇARPICI İDDİA: ABD ASKERLERİ DE GAZZE'YE GİRECEK

İsrail'e destek için bölgeye bir savaş gemisi ve uçak dolusu mühimmat gönderen Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa'daki üslerde konuşlu özel kuvvetlerini halihazırda alarm durumuna geçirdi.

Amerikan haber sitesi Messenger'ın iki ordu yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Pentagon, Hamas​'ın elindeki rehinelerin kurtarılması için bölgeye özel birlikler konuşlandırmaya hazırlanıyor. Operasyona katılacağı öne sürülen elit "Delta Kuvvetleri" ile donanmaya bağlı "Seal Birlikleri"nin rehine kurtarma operasyonlarında uzman olduğu biliniyor. Emir gelmesi halinde bu birliklerin saatler içinde İsrail'de operasyona başlayabileceği belirtiliyor.

Hamas'ın 150'den fazla İsrailliyi rehin aldığı, yaklaşık 20 Amerikalının da Gazze'ye kaçırılanlar arasında olduğu değerlendiriliyor.

"NETANYAHU BIDEN'A KARA HAREKATI NİYETİNDEN BAHSETTİ"

Öte yandan ABD merkezli Axios haber sitesinin, Hamas'ın saldırılarının ardından gerçekleşen Biden-Netanyahu telefon görüşmesi hakkında bilgi sahibi İsrailli ve ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 2 gün önce İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan görüşmede, Gazze'ye kara harekatı olasılığı ele alındı.

Biden, Gazze'deki İsrailli rehineler konusunu gündeme getirirken, Netanyahu, ABD Başkanı'na "(Gazze'ye) girmeliyiz. Şu anda pazarlık yapamayız" dedi. Ülkesinin, Hamas'ın saldırılarına karşılık olarak güç kullanmaktan başka seçeneği olmadığını söyleyen Netanyahu, "bir ülkenin Orta Doğu'da zayıflık gösteremeyeceği" mesajını verdi.

ÇATIŞMALARDA SON DURUM

Çatışmaların 6. gününde abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 1300'e, yaralı sayısının da 350'si ağır olmak üzere 3 bin 300'e ulaştığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1100 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 339 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Kaynak: TGRT Haber / İHA/ AA / Dış basın

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...