Tgrt Haber

Altın fiyatları toparlanma çabasında! Oynaklık arttı, Fed’e kadar belirsizlik sürecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
08 Ekim 2023 08:46 - Güncelleme : 08 Ekim 2023 08:52
Altın fiyatları toparlanma çabasında! Oynaklık arttı, Fed’e kadar belirsizlik sürecek

Altın fiyatları son 7 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yatay yönlü hareketini yukarı çevirdi. ABD istihdam verilerinin beklentileri aşmasıyla FED’in sıkılaşmaya ‘devam’ sinyalini güçlendirdi. Altın fiyatları kritik ABD verisi sonrası fiyatlarken, dolar endeksi de yukarı çıktı.

Altın fiyatları ABD istihdam verilerinin eylülde beklentileri aşmasıyla birlikte iş gücü piyasasının henüz soğumadığını işaret etmesi bunun da FED’in sıkılaştırmaya ve şahin politikaları devam ettireceğine yönelik beklentileri işaret etmesiyle birlikte bir miktar yükseldi.

İSTİHDAM VERİSİ HAREKETLENDİRDİ

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, eylül ayında tarım dışı istihdam 336 binle beklentilerin üzerinde arttı. Piyasalarda artışın 170 bin olması bekleniyordu. Ülkede işsizlik oranı​ 3,8'le sabit kaldı. İşsizliğin yüzde 3,7'ye düşmesi bekleniyordu. Mart ayından bu yana en düşük seviyesinden toparlanmaya çabalayan altında gözler Fed faiz kararına çevrildi.

FED KARARI ALTIN FİYATLARINA YÖN VERECEK

ABD'de yükselen enflasyon​ karşısında faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'deki toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den itibaren ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı. Fed son toplantısında olarak ise politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed’in faiz artışına ara vereceği tahminleri yapılmış, son toplantı ve daha sonra FED’in şahin isimlerinden gelen döngünün devam edeceğine yönelik sinyaller kasım toplantısından da olası artırım beklentilerini güçlendirdi. Son olarak da ABD istihdam verilerinin beklentilerinin üzerinde gelişi artırımın devam edeceğinin de işaretini verdi. 1 Kasım’da Fed in faiz kararını açıklaması beklenirken faizlerin tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutulacağına dair öngörüler güçlendi.

Piyasalarda altın, Fed'in sıkı para politikasını sürdüreceği sinyali oynaklığı arttırırken kararın arttırım yönünde olmasının aşağı yönlü hareketlere neden olabileceği yorumları da yapılıyor.

ONS VE GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının ons fiyatı ise geçen hafta yüzde 0,86 kayıpla 1.832 dolara indi. Gram altın, 1.624 liradan işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...