Asgari ücretlinin ev alması artık hayal! 17 yıl boyunca harcamadan ödemek gerekiyor
Türkiye'de kira ve konut fiyatlarında artış sürüyor. Yapılan bir araştırmada asgari ücretlinin ev sahibi olması artık hayal oldu. Yapılan hesaplamalara göre ortalama konut fiyatının asgari ücretin 200 katına çıktı.
Konut piyasasında hem kiralıkta hem de satılıkta fiyatlardaki artış sürüyor. Büyükşehirlerde ev almak neredeyse imkansız hale gelirken, mevcut maaşlarla neredeyse artık ev bile kiralanmıyor. En büyük darbeyi ise özellikle asgari ücretli çalışanlar alıyor.
ASGARİ ÜCRETLİNİN EV ALMASI ARTIK HAYAL
İlke Vakfı TODAM tarafından kent ve konut meselesine ilişkin Toplumun Görünümü 2023 raporu ev satın alma gücünü ortaya koydu. Vakıfın yaptığı araştırmada piyasadaki artışa dikkat çekildi ve asgari ücretli olanların ev sahibi olmasının neredeyse imkansız olduğu rakamlarla açıklandı.
HİÇ HARCAMADAN 17 YIL BOYUNCA ÖDEME YAPMAK GEREKİYOR
Rapora göre, 2023 Aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyonun üzerinde olduğu ve asgari ücretle çalışan bir kişinin ortalama bir konuta sahip olması için 17 yıl boyunca bütün ücretiyle ödeme yapması gerektiği belirtildi.
KONUT SEKTÖRÜ ANALİZ EDİLDİ
Toplumun Görünümü 2023 raporunda 81 ilin ekonomiden eğitime, sağlıktan hukuka sosyoekonomik görünümü ele alınırken özellikle inşaat sektörü, konut piyasası ve konut mülkiyeti gibi konularda analizler de yer alıyor.
Raporda konut meselesi mercek altına alınırken, konut ediniminin sosyal ve ekonomik boyutları da etraflıca değerlendirildi.
ORTALAMA KONUT FİYATI ASGARİ ÜCRETİN İKİ YÜZ KATI
Dikkat çeken raporda konuta erişimin toplumun büyük kısmı için ciddi seviyede zorlaştığı vurgulanırken konut maliyetlerindeki artış ve konuta yönelik talebin yükselmesiyle gayrimenkul sektöründe bir şişkinlik olduğunun altı çizildi.
ASGARİ ÜCRETLİNİN EV SAHİBİ OLMASI ‘İMKANSIZ’
Bu duruma bağlı olarak asgari ücretle geçinenlerin ev sahibi olması imkansız olarak değerlendiriliyor. 2023 Aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyonun üzerinde olduğu ve asgari ücretle çalışan bir kişinin ortalama bir konuta sahip olması için 17 yıl boyunca bütün ücretiyle ödeme yapması gerektiği değerlendirildi. Ayrıca konut krizinin başlıca sebebi artan inşaat maliyetleri olduğunun altı çizildi. Rapora göre maliyetlerindeki yükseliş son 3 yıldır yüzde 60’ın üzerinde seyrediyor. Bu durum bina ve konut inşaatlarının maliyetine yansıyarak konut fiyatlarında da önemli derecede yükselişe neden oluyor.
KİRACILIK YAYILIYOR
Rapora göre ev sahipliği oranı ve ev sahibi olma oranı düşüyor. Kiracı oranının en yüksek olduğu illerden ilkinin yüzde 37’le İstanbul olduğu belirtilirken, ikinci sırada yüzde 36,3’le Batman, üçüncü sırada ise yüzde 36,1’le Gaziantep olduğu ifade ediliyor. Son on yılda ev sahibi oranlarındaki değişim incelenen raporda özellikle Doğu’da ev sahibi olma oranlarının yüzde 10’un üzerinde bir azalışla düştüğü değerlendiriliyor. Rapora göre bir konutta ortalama 14 yıl ikamet edildiği ve konut değiştirme süresinin konut sahibi olmakla ilişkili olduğu değerlendiriliyor.