Tgrt Haber

Dijital altın alım satım ve transfer sistemi ‘BİGA’ devreye alınıyor!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, Anadolu Ajansı
13 Aralık 2023 13:41 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 13:47
Dijital altın alım satım ve transfer sistemi ‘BİGA’ devreye alınıyor!

Altına Dayalı Dijital Varlık Platformu devreye alınıyor. Darphane ve Takasbank ortaklığında hayata geçecek proje ile alım satımın yanı sıra dijital altın transferi de yapılabilecek.

Dijital altın alım satım ve transfer sistemi için hazırlıklar sürüyor. Biga​ ismiyle dijital altın olarak devreye alınacak sistem dijital altın alım satım ve transferine de olanak sağlayacak.

‘Biga’ altın transfer sistemi platformunu geliştirdiklerini söyleyen Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu kamu tarafındaki teminat yönetiminin bütün varlıklarını sisteme dahil etmeyi planladıklarını açıkladı.

DARPHANE ORTAKLIĞINDA HAYATA GEÇİRİLDİ

"Taşıt Takas" uygulamasının e-Devlet entegrasyonunun tamamlanması dolayısıyla Borsa İstanbul'da toplantı Sungurlu, ‘BİGA’ sistemi ile ilgili de bilgi verdi. Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu, bütün dünyada blok zincirle ilgili teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek, Takasbank'ın da yıllardır bir blok zincir altyapı çalışmasının bulunduğunu ve söz konusu çalışmalar neticesinde "Biga" isminde altın transfer sistemi platformunu geliştirdiklerini söyledi.

Gelecek yıl Darphane ile ortak bir proje hayata geçireceklerini duyuran Sungurlu, "Dijital blok zincir altyapısına dayalı dijital altın alım-satım ve transfer sistemini Darphane ortaklığında hayata geçireceğiz. Ayrıca kamu temini üçüncü faz çalışmaları da var. Burada da kefalet senetlerini yani o sistemi giderek büyütüp kamu tarafındaki bütün teminat yönetiminin bütün varlıklarını dahil etmeyi planlıyoruz. Takasbank olarak altyapılarımızı kamu yararına nasıl kullanabiliriz neler yapabiliriz diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

BİGA NEDİR?

BiGA, blokzincir teknolojisi kullanarak, fiziki karşılığı Darphane’de bire bir saklanan ve kullanıcıların talep etmesi durumunda teslim edilebilen altının dijital olarak temsil edildiği, blokzincir tabanlı transfer sistemi üzerindeki dijital altındır.

Blokzincir teknolojisiyle üretilmiş dijital varlıkların birçoğu fiziksel dayanağa sahip değildir ve bu nedenle regüle edilmiş finansal piyasalarda kullanılamıyor.

DİJİTAL ALTIN TRANSFERİ YAPILABİLECEK

BiGA projesi, fiziki karşılığı olan, fiziksel olarak teslim alınabilen ve altına endeksli olan dijital varlığın blokzincirde transfer çözümü sunacak. Artık işlemlerde resmi düzenlemelere uygun altın transferi mümkün olacak.

ALIM SATIM ARASINDAKİ KAYIP ARTIK CEPTE KALACAK

BİGA Ani fiyat hareketlerinden etkilenmeyen, fiziki karşılığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü kasalarında saklanan, fiziksel teslimat seçeneği sunan yüzde 100 güvenli işlem de sunacak. Tıpkı borsadan alınıp satılan Darphane altını Biga sisteminden alınabilecek satıştan doğan kayıp da olmayacak.

Kaynak: TGRT Haber derleme, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...