Tgrt Haber

Doların sonu mu geldi! Düşüş çanları çalıyor! Dolar düşer mi, yükselir mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İHA, TGRT Haber
11 Kasım 2022 12:05 - Güncelleme : 11 Kasım 2022 12:41
Doların sonu mu geldi! Düşüş çanları çalıyor! Dolar düşer mi, yükselir mi?

Dolar ABD’’de yaşanan gelişmeler sonrası eski gücünü yitirmeye başladı. ABD enflasyon verilerinin açıklanması ile piyasalar rahat bir nefes alırken doların yönü de belirleniyor. Beklentilerin altından gelen enflasyon sonrası FED’in de ‘şahin’ politikalarının zamanla gevşemeye başlayacağı beklentisi gündeme geldi. Bir yandan ABD ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin kazanması sonrası doların düşeceği ifade edilirken yurtiçinde yatırımcı “Dolar düşer mi, yükselir mi?” sorusunu soruyor. Uzmanlar ise güçlü doların sonunun geldiğini söylüyor.

ABD’de yaşanan gelişmeler dünyanın en değerli paralarından olan doların geleceğini belirliyor. Uzmanlar doların gelecek günlerde değerinin eksine nazaran düşeceğini ifade ediyor. Konuya dair açıklama yapan ALB Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı A. Deniz Yağbasan, bunun da güçlü dolar​ senaryosunun sonuna yaklaşıldığının habercisi olduğunu ifade etti.

DOLAR ENDEKSİ BİR GÜNDE YÜZDE 3 GERİLEDİ

ABD’de perşembe günü açıklanan ekim ayı enflasyon​ verisi yüzde 7,7 olarak gerçekleşirken oranın yüzde 8 olan beklentinin oldukça altında gelmesi piyasaları ferahlattı. Verinin ardından sadece ABD’de değil küresel piyasalarda ciddi hareketler yaşanıyor.  Dolar endeksinde bir günlük gerileme yüzde 3’e yaklaştı. Zayıflayan ABD​ para birimine karşı bütün pariteler ve değerli metallerde de yukarı yönlü kırılmalar gerçekleşiyor. Aştın ve gümüşte yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Gerileyen enflasyonun, “FED’in daha fazla şahinleşmesini önleyeceğini” belirten uzmanlar; son görünümün devamı halinde, dolar endeksinde en tepe noktaların geride kalmış olabileceğini belirtiyor.

DOLARDA PSİKOLOJİK SEVİYE KIRILDI

Konu hakkında açıklama yapan, A. Deniz Yağbasan, “ABD enflasyon verisi, FED’in faiz kararları üzerinde önemli belirleyici faktör. FED​, en başından beri enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikası uyguluyor. Ve geleceğe dair söylemlerini bu yönde vurguluyor. Son veriye baktığımızda, aylardır yüzde 8 ve üzerinde katılaşma riski gösteren enflasyon rakamlarının, yüzde 7,7’ye gerilediğini gördük. Bu veri, bir defa psikolojiyi bozan yüzde 8’lik barajın aşağı kırılması açısından oldukça önemli” dedi.

Doların sonu mu geldi! Düşüş çanları çalıyor! Dolar düşer mi, yükselir mi?

“ALTIN VE GÜMÜŞTE ÖNEMLİ KIRILMALAR GÖRDÜK”

ABD enflasyonunda aşağı doğru hareketlerin başlamış olmasının, FED politika faizlerinde de ‘zirvelere yakınlaşma’ şeklinde bir algıyı desteklediğini belirten Yağbasan, “Bu sebeple dolar endeksinde perşembe günü en yüksek seviye olan 110,90’dan, 107,80’e kadar bir gerileme yaşandı. 
ABD endekslerinde yüzde 7’yi aşan yükselişler; altın, gümüş ve avroda önemli yukarı kırılmalar gördük. Piyasalar, önden yüklemeli bir kutlama başlatmış gibi görünüyor” diye konuştu.

Doların sonu mu geldi! Düşüş çanları çalıyor! Dolar düşer mi, yükselir mi?

FED İŞİ SIKI TUTMAYA DEVAM EDECEK

FED’in, bundan sonra hemen gevşemeye gitmeyeceğini de vurgulayan Yağbasan, şunları söyledi: "Kısa vadede işi sıkı tutmaya devam edeceklerdir. Çünkü FED Başkanı Powell da erken gevşemenin risklerine sıklıkla vurgu yapıyor. Ancak yüzde 5,5-6,0 bandına kadar yükselen FED politika faizi beklentileri, son veri sonrası yüzde 4,75-5,25 bandına kadar revize edilebilir. Bunun için yılın geri kalanında açıklanacak enflasyon rakamları önemli olacak. Şayet enflasyon yüzde 8’in altında düşüşünü devam ettirirse, FED’in de ‘şahin’ politikalarının zamanla gevşemeye başlayacağını görebiliriz. 

Bu durumda dolar endeksinde eylül ayında görülen 114,80 seviyesinin de artık zirve olduğunun teyidini alabiliriz. Bu gelişmeler, küresel piyasalara uzun süredir hakim olan güçlü dolar senaryosunun da sonuna yaklaştığımızın habercisi olabilir. Ve gelişmekte olan piyasalar, değerli metaller ve dolara karşı diğer para birimlerinin üzerindeki baskının da hafiflemeye başladığını daha net görebiliriz."

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: İHA, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...