Tgrt Haber

Dul ve yetim Cumhuriyet ikramiyesi payını alacak! Kuruşu kuruşuna hesaplandı, işte ödemelerin hisse oranı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2023 17:27 - Güncelleme : 11 Ekim 2023 13:20
Dul ve yetim Cumhuriyet ikramiyesi payını alacak! Kuruşu kuruşuna hesaplandı, işte ödemelerin hisse oranı

Hükümetin emekliler ile ilgili çalışmaları devam ederken son Kabine toplantısından milyonlarca emekliye ‘ikramiye’ müjdesi çıktı. Cumhuriyet’in 100. Yılına özel bir defa verilecek ikramiye 5 bin TL olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat açıkladığı ödemelerden hak sahipliği bulunan dul ve yetimler de faydalanacak. Hesaplamalara göre ödemelerin hisse oranı da belli oldu. İşte hesaplara yatacak para miktarları

Milyonlarca emeklinin beklediği Cumhuriyet ikramiyesinin detayları belli oldu. Kabine toplantısında alınan kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ bizzat açıkladı. Cumhuriyet’in 100. Yılına özel bir defaya mahsus verilecek ikramiye 5 bin TL​ olarak hesaplara yatırılacak. Kasım ayında başlayacak ödemelerden çalışan emekliler​ yararlanamayacak.

Seçimin ardından maaşlara yapılan yüzde 25’lik zamla emekli umduğunu bulamamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında ve sonraki süreçte emekliyi rahatlatacak adımı atacaklarına yönelik açıklamaları emeklide beklentiye yol açmıştı. Son Kabine toplantısından çıkan karar bazı kesimlerde olumlu karşılanırken çalışan emekliler için durum öyle olmadı. Çalışan emekliler hariç olmak üzere 12 milyonu aşkın vatandaşa 5.000 TL emekli ikramiyesi​ verilmesi kararlaştırılırken ikramiyeler ile ilgili dul ve yetimde de endişeye neden olmuştu. Ancak hak sahipliği bulunan dul ve yetimler de Cumhuriyet ikramiyesinden yararlanacak.

“YILBAŞINA KADAR FEDARKARLIK GÖSTERECEĞİZ”

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaptığımız kapsamlı değerlendirmelerin ardından emeklilerimizi rahatlatacak karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk lirası ödeme yapmayı kararlaştırdık. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçirecek, inşallah o zaman da her türlü fedakârlığı sergileyeceğiz" dedi.

12 MİLYONU AŞKIN EMEKLİ İKRAMİYEDEN YARARLANACAK

5 bin  TL emekli ikramiyesi düzenlemesi Meclis’de 30 maddelik teklifle sunuldu. Tüm emekliler içinde 12,2 milyon çalışmayan emekliyi ve emekli yakını hak sahibi olan dul ve yetimi ilgilendiren ödemelerin bütçeye maliyeti 61 milyar TL oldu.

DUL VE YETİM DE HİSSE ORANINDA İKRAMİYEDEN PAYINI ALACAK

Dul maaşı ve yetim maaşı alanlar Cumhuriyet ikramiyesinden faydalanabilecek. Tıpkı Ramazan ve Kurban bayramlarında olduğu gibi hak sahibi dul ve yetimler 5.000 TL emekli ikramiye ödemesinden hisseleri oranında faydalanabilecek. Hesaplamalara göre, Yüzde 75 hissesi olanlar 3.750 TL, yüzde 50 hissesi olanlar 2.500 TL, yüzde 25 hissesi olanlar 1.250 TL Cumhuriyet ikramiyesi alacak.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ KASIM MAAŞLARINDA YATACAK

Emekli maaşlarına kasım maaşlarında yansıtılacak 5 bin TL'lik Cumhuriyet ikramiyesi, komisyon aşamasında sunulan teklife verilecek önergeyle eklenecek. Düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek ve Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Kasım ayının ilk yarısında paralar hesaplara yatacak.

YIL SONUNDA GÖZLER İLAVE ARTIŞ VE OCAK ZAMMINDA OLACAK

Aralık enflasyonunun Ocak ayında açıklanmasıyla birlikte de emekli maaşı zammı netlik kazanacak. Hükümetin maaşlar ile ilgili yeni düzenleme hazırlığında oluğu biliniyor. Çalışanların maaşların enflasyon karşısında erimemesi için ‘hedef enflasyon’ bazında çalışmalar yapılıyor. Emeklilere de ‘enflasyon’ çalışmasının yapılması bekleniyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...