Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’de yaşanan depremler sonrası büyüme tahminini revize etti. Buna göre Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e geriledi.
Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD), Türkiye için 6 Subat'ta gerçeklesen Kahramanmaras merkezli depremlerden önce açikladigi yüzde 3,5'lik büyüme tahminini degistirdi. Kurulus, 2023 büyüme tahminini yüzde 3'e düsürürken, afetlerin Türkiye'nin Gayri Safi Yurt Içi Hasila'sini (GSYH) yüzde 1 kadar asagi çekebilecegini belirtti.
EBRD; en çok finansman sagladigi ülke olan Türkiye'de önümüzdeki aylarda artis göstermesi beklenen insaat faaliyetlerinin altyapi ve tedarik zincirlerindeki tahribatin etkisini hafifletecegini tahmin ediyor. Bankanin raporunda Türkiye’de deprem sonrasi yüzde 1'lik GSYIH daralmasindan bahsederek bunun "makul bir tahmin" oldugunu ifade etti.
EBRD bas ekonomisti Beata Javorcik Reuters'a yaptigi açiklamada, "Deprem büyük ölçüde, tarim bölgelerini ve hafif sanayi üretimi yapilan bölgeleri etkiledi, dolayisiyla baska sektörlere yönelik etkisi kisitli kaldi" diye konustu. EBRD, Türkiye'nin giderek büyüyen dis finansman ihtiyaçlarinin ve 2023 seçimlerine bagli belirsizliklerin de ülke için ciddi ekonomik zafiyet olusturdugunu ifade etti. Raporda, "TL 2015'ten beri enflasyondan daha hizli deger kaybederken ülkenin ihracati da, masraflarin ABD dolari cinsinde düsük kalmasinin destegiyle artti" ifadeleri yer aldi.