Tgrt Haber

Ekonomistler yorumladı: OVP’de tahminler örtüşüyor, enflasyonda çelişki yok

07 Eylül 2023 15:38 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 15:50

Enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) kamuoyuna açıklandı. Ekonomistler, rakamların tutarlılığına vurgu yaptı. Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, “Verilen rakamlar son derece birbiriyle örtüşüyor. Çelişen bir noktası yok” dedi.

Ekonomi yönetiminin 2024-2026 yol haritası olan OVP, 2026 sonunda ekonomik büyüklüğü 1,3 trilyon dolara, kişi başına düşen milli gelirin 14, 855 dolara yükseleceği vaadiyle enflasyonun da 2026 sonunda tek haneye düşeceğini öngörüyor.Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener TGRT Haber’e yaptığı değerlendirmede, rakamların gerçekçi olduğunu söyledi. 

“TAHMİNLER ÖRTÜŞÜYOR”

Prof. Dr. Şener, “Verilen rakamlar son derece birbiriyle örtüşüyor. Çelişen bir noktası yok. Zaten piyasanın beklediği enflasyon oranı yüzde 65-70. Enflasyonda çelişki yok. Gelecek yıl için yüzde 33’lük öngörü var. Kurla ilgili tahminde de örtüşüyor. Bunlar hedeflenen, yol haritası için gerekli olan rakamlar. İlla da bu rakamlar çıkacak diye bir şey yok. Alınacak önlemlerle bu rakamların aşağısı da olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

 Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener TGRT Haber’e OVP'yi değerlendirdi.

“DÖVİZE YATIRIM TAM ANLAMIYLA ENFLASYONDAN KORUMUYOR”

Vatandaşlara döviz uyarısında da bulunan Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, hükümetin kur realitesi olmadığını ifade etti. “Önemli olan enflasyonu düşürmek” diyen Şener, “2022 yılında enflasyon yaşandı biliyorsunuz. 1 yıl dövizde kalsaydınız negatif getiri elde edecektiniz. İnsanlar şunu algılamalı: dövize ve döviz benzeri ürünlere yatırmak, tam anlamıyla enflasyondan korumuyor. Yani dövizle ilave bir getiri elde etmiş olmuyorsunuz. OVP’de dövizle ilgili bir rakam yok. Büyüme rakamları, bütçe hesaplamalarıyla hükümetin öngördüğü kur ortaya çıkıyor. Hükümetin böyle bir kur realitesi yok aslında. Küresel olarak öyle gelişmeler oluyor ki ani olarak değişiklikler olabiliyor.” dedi. 

“HESAPLANAN RAKAMLAR HÜKÜMETİN BEYAN ETTİĞİ BEYANLAR DEĞİL”

Küresel gelişmeleri örnek veren Prof. Dr. Şener şöyle devam etti: “Bakın Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Petrol fiyatları olur. Pandemiyi kim öngörebilir ki. Normal şartlarda böyle gerçekleşecek dersiniz ona göre harekette bulunursunuz. Hesaplanan rakamlar hükümetin beyan ettiği beyanlar değil. O yüzden kimse yanılmasın. 2026’ya kadar faizlerin hangi düzeye geleceğini hiç kimse bilmiyor. Belirli bir düzeyin üzerine çıkarsa faizler, reel getiri sağlarsa o zaman kurlardaki artış çok sınırlı kalacaktır. Bunlar alınacak önlemlerle sürekli değişecek rakamlar.”

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...