Tgrt Haber

Kesme altın alanlar dikkat! Kuyumcular 'Sadece uzmanlar anlıyor' diyerek uyardılar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Aralık 2023 12:38 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 12:48
Kesme altın alanlar dikkat! Kuyumcular 'Sadece uzmanlar anlıyor' diyerek uyardılar

Gram altın fiyatlarının 2024 yılında 2 bin TL’ye kadar yükseleceğine yönelik beklentiler altın alımlarını hızlandırdı. Yatırımcı kar kaybına uğramamak için son dönemlerde kesme altına yöneldi. Kuyumcu esnafı yatırımcıyı kesme altındaki dolandırıcılıklara karşı uyardı.

Sene başından bu yana ons altın​ fiyatlarındaki artışın grama destek vermesiyle sarı metal rekor üzerine rekor kırdı. Birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin iç piyasada oluşturduğu talep altın ithalatının da artmasına neden oldu. Yatırımcı paketli altını bırakarak daha fazla kar sağlayan kesme diğer bir adıyla çekili altına yöneldiler. Kuyumcular ise barkod ve seri numarası konusunda altın alıcılarını uyardı.

VATANDAŞTAN KESME ALTINA YOĞUN İLGİ

Bilecik'te kuyumculuk yapan İbrahim Rafet Sünetci, son günlerde vatandaşlar tarafından sık tercih edilen kesme altın diğer bir adıyla 'çekili altın' ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Uzun, kısa ve orta vadede yatırım​ yapmak isteyen birçok vatandaş, parasını altına yatırıyor. 

Vatandaşlar bozdurulduğunda zararı neredeyse olmayan paket gram altına yöneliyordu. Son günlerde ise paketli altının yerine kuyumcuların ‘çekili altın’ diye tabir ettiği yarı mamul ürünler, fiyatı paketli ürünlere göre ucuz olduğu için tercih ediliyor. 

Kesme altın alanlar dikkat! Kuyumcular 'Sadece uzmanlar anlıyor' diyerek uyardılar

KUYUMCULARDAN KRİTİK UYARI

Bu tür altınların üzerinde barkot ya da seri numarası olmadığı için dolandırıcılık olaylarının çok yaşandığını belirten kuyumcu​ İbrahim Rafet Sünetci, söz konusu kesilmiş altınların üzerinde bir barkot veya damga olmadığını hatırlatarak, bu altının ayarının da sadece profesyoneller tarafından ayırt edilebildiğine dikkat çekti.  Sünetci, 'çekili altın' tanıdıkları bildikleri kuyumculardan alınması gerektiğini söyleyerek, sahtesine denk gelindiğinde paralarının kül olup gideceğini söyledi.

ALTIN FİYATLARI ARTACAK MI?

Küresel risklerin artmasıyla son iki yıldır rekor seviyelere ulaşan gram altının gelecek yıl yazlarında 2 bin 500 TL seviyelerine kadar yükselmesi bekleniyor. Altının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1860 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 3 bin 60 liradan, cumhuriyet altını 12 bin 500 liradan satılıyor. Ons  altın ise 2 bin dolar seviyelerini  altında düşerek pazartesi  günü 1.992 dolar seviyelerine kadar geriledi. 

Piyasalar bu hafta açıkanacak ABD TÜFE verisine odaklanırken temkinli adımlarına devam etmeleri altın fiyatlarını düşürdü. Fed'in gelecek yıl Mart ayından faiz indirimlerine gideceği beklentisi kuvvetlendi. Tarım dışı istihdam verilerindeki artış da ons altının yüzde 1'den fazla kayıp yaşamasına neden oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...