Tgrt Haber

Motorine zam geldi! Tabela gece yarısı değişti, akaryakıt fiyatları güncellendi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
22 Aralık 2023 09:41 - Güncelleme : 22 Aralık 2023 09:42
Motorine zam geldi! Tabela gece yarısı değişti, akaryakıt fiyatları güncellendi

Kızıldeniz ve OPEC cephesinden gelen haberler ve piyasada oluşan tedirginlik petrol fiyatlarını tırmandırıyor. Petrolün varil fiyatının 80 doları geçmesi, akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor. Benzine gelen büyük zammın ardından bu gece yarısı motorine de zam geldi. İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılar ve son olarak da OPEC​ tarafından gelen ayrılık haberleri petrol fiyatları​ üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel petrol fiyatları Brent petrolde 80 dolar seviyelerine çıkarken, ABD ham petrolü de 74 doların üzerinde işlem gördü. Petrolde yaşanan aralıksız düşüş sonrası ikinci haftada yükselişe geçmesi beklenirken küresel petrol piyasasındaki oynaklık arttı. Haber akışları akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor.

MOTORİNE ZAM YAPILDI

Motorinin litre fiyatına 22 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1,61 TL zam yapıldı. Benzine gelen zammın ardından motorinde de fiyatlar değişti. Böylelikle İstanbul Avrupa yakasında motorinin litre fiyatı 37,11 TL'ye çıkarıldı.

BENZİN FİYATLARI DEĞİŞMEDİ

Benzinin litre fiyatında ise yeni bir değişiklik yaşanmadı. Benzinin litre fiyatı 20 Aralık tarihi itibariyle 1,48 TL zamla 34,50 TL'ye çıkarılmıştı.

OPEC’TE YOL AYRIMI PETROLÜ FİYATLIYOR

Yemen'deki İran destekli Husi isyancıların bölgedeki gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından Kızıldeniz​'deki tanker trafiği düşmesi petrol fiyatlarını hareketlendirdi. Son olarak Angola​, 16 yıl sonra OPEC'ten ayrılacağını açıklaması fiyatlarda etkili olurken üretimi sınırlamaya çalışan üretici grubu içindeki gerilim petrolde oynaklığı artırıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin, ABD'deki rekor üretimin öncülüğünde grup dışındaki ülkelerde artan üretime karşı koymaya çalışmasıyla, ham petrol​ 2020'den bu yana ilk yıllık düşüşüne doğru gidiyor. Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı'nın büyümenin gelecek yıl önemli ölçüde yavaşlamasını beklediğini yinelemesiyle talep görünümü de bozuldu.

KIZILDENİZ FİYATLARI ARTIRDI, ARZ SORUNU DENGELEDİ

SI Securities'in Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun, "Kızıldeniz'deki gerilimler fiyatları büyük ölçüde artırdı, ancak bu, arz konusundaki belirsizlikle dengelendi. Petrol için artık daha çok bekle ve gör durumu söz konusu olsa da, OPEC+'nın üretim kesintileri gündeme gelirse fiyatların destek bulması zor olacak" dedi.

Angola, OPEC liderlerinin ülkenin azalan kapasitesini yansıtmak için uyguladığı azaltılmış üretim limitini reddetmişti. Ülkenin yakın vadede küresel arza önemli bir katkı sağlaması pek mümkün olmasa da, kartelden çıkışı anlaşmazlığa işaret ediyor ve tüm üyelerin taahhüt edilen üretim kesintilerine sadık kalacağına dair şüpheleri yenileyebilir.

Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...