Son dakika! TCMB kasım ayı faiz kararı belli oldu
Son dakika! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası faiz kararını açıkladı. Ekonomistlerin tahminleri bu ay faiz artırım sürecinin 250 baz puanla devam edeceği yönündeydi. Merkez Bankası bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.
Son dakika! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sıkılaşma politikası kapsamında haziran ayından bu yana faizlerde artırım yoluna gitti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve gelmesinden bu yana geçen sürede toplam 2,650 baz puan artışa gidildi. TCMB Para Politikası Kurulu, ekim ayında gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini beklentilere paralel 5 puan artırarak yüzde 35'e yükseltmişti. Para Politikası Kurulu (Kurul) bu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltti.
BEKLENTİLER 250 BAZ ARTIŞ YÖNÜNDEYDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın yayımladığı beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 37,50'ye çıkartılacağını tahmin etti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri, yüzde 37,50 ile yüzde 40,00 arasında değişti.
RİSK PRİMİ 33 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Öte yandan Merkez Bankası’nın faiz haftasında Türkiye’nin risk primi 33 ayın en düşük seviyelerine kadar indi. Ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcının güvenini kazanmak için attığı adımlar ve enflasyon mücadele CDS’nin gerilemesinde etkili oldu. Ülkelerin CDS’leri yabancı yatırımcılar için büyük bir öneme sahip. Risk primindeki düşüş, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin yeniden artmasına anlamına geliyor.
Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
FİYATLANMADA SINIRLI İYİLEŞME
Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir.
Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir.
PARASAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK
Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir.
Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaşmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasa sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.
ENFLASYON ANA EĞİLİMİNDE YAŞANAN GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK
Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.